Hlavní obsah

Výhodné hypotéky často pohřbí staré dluhy

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky se od začátku roku předhánějí v lákavých hypotékách; ať už je to nízké úročení pod pět procent, možnost předčasných splátek bez sankcí či zpět do nabídek vracejí hypotéky až na 90 procent odhadní hodnoty nemovitosti.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Na druhou stranu zájemce mohou více než kdy předtím dostihnout staré dluhy a resty s jejich splácením, byť třeba byly nakonec uhrazeny.

„Hypoteční trh je opět na vzestupu. Nabízejí se nejnižší úroky od května 2007, developeři snižují ceny. Nicméně jedním z nejčastějších problémů žadatelů o hypotéku bývá zamlčování předchozích půjček či čerpání úvěrů,“ řekla Právu Ivana Bohatcová z ČSOB.

Zapeklité kreditky

Lidé podle ní zapomínají do žádosti o hypotéku uvádět například kreditní karty. „Ačkoliv z nich peníze nečerpají, je plná výše jejich úvěrového limitu vnímána jako dluh, a když se při žádosti nepřizná, není to bankou pozitivně vnímáno,“ upozornila Bohatcová. Právě kreditní karty totiž u mnohých dlužníků stály na počátku celého jejich kolotoče, kdy nebyly schopni splácet své závazky, a tak dluh z jedné kreditní karty platili jiným dluhem z další kreditní karty.

Banky s tím, jak celkově vzrostla zadluženost obyvatelstva, zůstávají u konkrétních žadatelů značně obezřetné, byť hypotéka bývá obvykle krytá danou nemovitostí.

Jak Právu potvrdili hypotéční specialisté, to poslední, co chtějí, je zabývat se prodejem bytu či domu, který coby zástava propadl neplatícímu klientovi.

„Pro banku to znamená jen zvýšené náklady a provozní náročnost,“ potvrdil Právu Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Kniha platebních hříchů

Žadatel o hypotéku proto především nesmí mít záznam v bankovních registrech dlužníků. „Nejde však jen o dluhy současné, ale i minulé. Když se klient zpozdí s platbou složenky, jedná se samozřejmě o relativně zanedbatelný problém, který banka příliš neřeší. Ale v případě, že žadatel nesplácel své dřívější pohledávky delší dobu, nemá na hypotéku nárok,“ zdůraznila Bohatcová.

To, že banky jsou teď jako ostříži i na splátkovou minulost žadatele u jakýchkoliv půjček, které kdy měl, potvrzuje Bankovní a Nebankovní úvěrový registr. Počet dotazů finančních institucí na úvěrovou minulost konkrétních lidí zde meziročně stoupl o zhruba deset procent.

„Banky si žadatele o úvěry více prověřují,“ potvrdil Petr Kučera ze společnosti CCB – Czech Credit Bureau, spravující tyto registry. Přitom k tomu, aby zde byl na vás veden záznam, stačí si už jen podat žádost o kontokorent, a rovněž i občasné zpoždění v placení složenek zde bývá registrováno.

Opatrnost vede některé banky i k tomu, že neprověřují jen finanční bonitu žadatele, ale také stabilitu zaměstnavatele, a někdy vyžadují doložení bezdlužnosti firmy.

Peníze z melouchů se nepočítají

Navíc ne všechny příjmy z pohledu banky zvyšují bonitu žadatele. Za příjmy jsou považovány všechny prokazatelné příjmy, které přicházejí v pravidelných termínech na účet. „Příjmy v hotovosti banka akceptuje ve výjimečných případech,“ potvrdila Bohatcová.

Za příjmy se sice považují honoráře, ale většina bank vyžaduje doložení jejich pravidelnosti za poslední jeden dva roky.

Kdo má peníze, respektive majetek, ale nemůže daňovým přiznáním doložit své příjmy, hypotéku sice většinou dostane, ale banky si to nechají pořádně zaplatit; většinou je taková hypotéka o dvě i více procent dražší než u standardního doložení bonity.

Anketa

Máte staré dluhy, které by ohrozily půjčku peněz?
Ano
57,1 %
Ne
42,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15415 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám