Hlavní obsah

Ceny elektřiny mnohým rodinám od ledna strmě rostou

Právo, Martin Procházka

Ceny elektřiny od ledna pro většinu domácností vzrostly, a to hlavně kvůli vyššímu příplatku na podporu výroby z obnovitelných zdrojů, zejména u fotovoltaických elektráren. Někteří dodavatelé navíc zvýšili pravidelné měsíční platby, a tak i přes proklamované sliby o snížení cen silové elektřiny ceny vzrostly.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Dramatické zdražení stálých měsíčních plateb se výrazně promítne například do rozpočtů chatařům, kteří přes malou spotřebu pouze o víkendech nyní musí ročně platit zbytečně i několik set korun ročně navíc.

Nejvíce rostly stálé poplatky v Praze, a to u RWE a PRE z 54 na 95 korun měsíčně, u Bicornu se nově platí 94 Kč místo loňských 56 Kč. PRE v programu Komfort Klasik 24 zvýšila stálé platby na 95 korun ve všech distribučních oblastech. ČEZ ponechal stálé platby na 48 korunách a E. ON na 57,60 Kč.

Nejnižší stálé platby má Nano Energies, a to 46,80 Kč.

Až o 1500 Kč ročně navíc

Ceny pro domácnosti žijící v rodinných domech, které spotřebují ročně kolem 3000 kilowatthodin, se někde mírně snížily, jinde ovšem výrazně rostly. Například rodina v Ostravě zaplatí u ČEZ 15 592 korun, ovšem s RWE by ušetřila 500 korun ročně.

Naopak PRE je o tisíc korun dražší než RWE. Všichni prodejci v tomto regionu zdražovali, nejvíce Bicorn a nejméně E. ON.

V Českých Budějovicích patří tradiční dodavatel E. ON s roční cenou 15 739 Kč mezi nejdražší, ovšem u PRE zaplatíte téměř 16 tisíc. Nejlevněji vyjde RWE, a to asi 15 200 Kč.

Pražané s vyšším odběrem zaplatí přes 15 tisíc jenom s PRE. Nejlevnější je Nano Energies s cenou 14 415 Kč, těsně nad 14 500 Kč zaplatíte u ČEZ nebo RWE.

Střední odběry: růst až o tisícikorunu

Více proti loňsku si letos připlatí domácnosti, které v bytě spotřebují 2000 kilowatthodin ročně, rozdíly se blíží až tisícikoruně. Ceny mezi jednotlivými dodavateli se liší až o osm set korun.

V Českých Budějovicích nejvíce podražila Nano Energies, kde ceny vzrostly o více než 5,5 procenta, naopak RWE je o dvě procenta levnější. Nejlevněji v jižních Čechách vyjde nabídka RWE, u níž zaplatíte 10 109 korun ročně.

Levní jsou i Nano Energies, Bohemia Energy, ČEZ a Centropol. Naopak nejdráže vyjde PRE, kde si oproti nejlevnějším připlatíte více než 600 korun za rok.

V Praze je o dost levněji. U PRE sice zaplatíte 10 141 korun, ovšem o 500 korun je levnější ČEZ a ještě o stokorunu méně ročně zaplatíte ročně u Nano Energy. Ceny se měnily od 2,5procentního zlevnění u E. ON, až po 4procentní zdražení u Bicorn.

Na severu Moravy pod deset tisíc korun zaplatíte jenom u RWE, těsně nad tuto hranici se dostanete ještě s Bohemia Energy. Naopak o 800 korun dražší je PRE. Tradiční dodavatel ČEZ vyjde na 10 299 korun ročně.

Při malé spotřebě stokorunové rozdíly

Relativně nejmenší rozdíly v cenách pocítí domácnosti v bytech, které spotřebují ročně kolem 1000 kilowatthodin. Zde šly ceny v závislosti na dodavateli o stokoruny dolů či nahoru. Například domácnost v Praze, která by zvolila za dodavatele E. ON, ušetří ročně téměř 150 korun, naopak u Bicornu si proti loňsku přes 400 korun připlatí.

Ani přes výkyvy v cenách však není E. ON v Praze nejvýhodnější a Bicorn nejdražší. Nejlevněji z porovnávaných společností vychází v Praze nabídka společnosti Nano Energies, kde cena meziročně vzrostla o 1,3 procenta a domácnosti s malou spotřebou elektřiny u ní zaplatí ročně 5242 Kč.

To je o téměř 600 korun méně než u nejpoužívanějšího tarifu PRE Komfort Klasik 24, který je zároveň nejdražší v našem srovnání.

V jižních Čechách si proti Praze připlatíte. Nejméně zde zdražoval E. ON, a to o necelé procento. Naopak o 7,2 procenta zaplatíte více, pokud jste zákazníkem PRE.

Nejlevněji vyjde Nano Energies, a to na 5549 Kč, je to ale tři stovky více než v Praze. Proti hlavnímu dodavateli E. ON ušetříte ročně asi 150 korun, ve srovnání s PRE už 500 korun.

I v Ostravě vyjde proud při spotřebě kolem 1000 kilowatthodin dráže než v Praze, v mnoha případech je severní Morava nejdražší. U hlavního dodavatele v tomto regionu, společnosti ČEZ, zaplatíte ročně s nejužívanějším tarifem SStandard Comfort 5653 Kč. To je o stokorunu více než u Bohemia Energy, ale o více než 500 korun méně než u PRE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám