Hlavní obsah

Domácnosti se letos budou zadlužovat opatrněji

Právo, Jindřich Ginter

Dynamika nárůstu zadlužování lidí nejspíš tento rok zpomalí, i když se nezastaví úplně. Lidé si ale více uvědomují rizika, která jsou s velkými dluhy spojená.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Počet dlužníků po splatnosti rok od roku stoupá, nicméně vnímáme zpomalování tohoto trendu,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení SOLUS v jehož úvěrovém registru je už téměř milión lidí.

Spotřebitelé, byť se stále ještě více zadlužují, si totiž začínají uvědomovat, že už se tento značný růst musí citelně přibrzdit, neboť zadlužení rodin a jednotlivců začíná podle mínění některých analytiků, například ze stavebních spořitelen, celkově přesahovat možnosti finančních zdrojů a příležitostí, kterými česká ekonomika disponuje.

Problém řady dlužníků však zůstává to, že ve financích tápou, a tak snadno podlehnou podbízivému marketingu finančních institucí.

Kreditka až domů i bez vyžádání láká

Banky už například kreditní karty posílají klientům jmenovitě buď na pobočku, a smskou oznámí, že si ji můžete vyzvednout, nebo je odešlou rovnou domů, byť jste o ni nežádali.

Mnozí lidé pak podlehnou lákadlu, tyto tak snadno půjčené peníze utratit, aniž si spočítají, na kolik je to přijde, a zda mají dostatečnou rezervu pro případ nečekané události.

Mladí lidé šetří

„Zranitelní jsou nejčastěji lidé starší šedesáti let s nižším vzděláním, lehkovážní jsou z vyšších příjmových skupin do 44 let. Osobní čistý měsíční příjem „zranitelných“ se nejčastěji pohybuje v rozmezí pěti až deseti tisíc korun měsíčně,“ konstatuje výzkum realizovaný pro ČSOB. [celá zpráva]

Mezi „nadějné“ patří lidé mladší 30 let, většinou se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním.

„Často dosud nemají svou rodinu, a přitom většina z nich si pravidelně ukládá část svého příjmu stranou. Právě díky tomu by při výpadku příjmu více než polovina z nich byla schopna pokrývat životní náklady déle než tři měsíce,“ tvrdí Pavlína Folovská z ČSOB.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám