Hlavní obsah

Daňové čachry za milióny kryl bílým koněm a neznámým pachatelem

Právo, Jindřich Ginter

Obchodoval ve velkém se stavebním materiálem, ale hlavně mu šlo o čachry s DPH. A tak si v hospodě za pár tisíc najal bílého koně pro nastrčenou, fiktivní dodavatelskou firmu. Když ho začala do kouta tlačit neústupná daňová kontrola, v zoufalství podal trestní oznámení na neznámého pachatele, tedy de facto sám na sebe. To je případ podnikatele Petra T., který v listopadu uzavřela daňová správa.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Smyčka se kolem podnikavce stahovala velmi pomalu jako garota. Vše totiž začalo už před čtyřmi lety.

Firma opakovaně vykazovala značnou ztrátu. Díky tomu si ji finanční úřad vytipoval pro kontrolu. Seřadil položky zboží podle dodavatelů a prověřoval je v databázi plátců DPH.

Pomyslné červené světlo se rozblikalo v okamžiku, kdy největší dodavatel s dodávkou zboží v roce 2006 v hodnotě 23 miliónů korun bez DPH byl kontrolovanou firmou označen jako neplátce DPH. Ukázalo se, že se dodavatel na uvedené adrese nenachází.

Bílý kůň František se upsal za pár tisíc

Finanční úředníci začali pátrat a zjistili, že jednatel údajného dodavatele František N. je ve skutečnosti zaměstnanec autodopravy s trvalým bydlištěm na radnici města.

Při výslechu uvedl, že jednatelem se vlastně stal omylem, neboť při jednom posezení v restauraci mu kamarád slíbil peníze, které však podmínil několika podpisy u notáře.

Faktury nikdy nevystavil, viděl je poprvé. Jednatel obchodní společnosti Petr T. pochopil, že berňák rozkryl fiktivní obchod a rychle převedl firmu na nového jednatele Oldřicha H.

Kouřová clona

Finanční úřad ale přitlačil nového jednatele a chtěl po něm prokázání, že dodávky byly skutečné, včetně registračních značek použitých vozidel a dodacích listů. Situace se pro firmu vyhrocovala, a tak Petr T. podal trestní oznámení na neznámého pachatele ve snaze udělat kouřovou clonu.

„Z důkazního řízení lze dovodit, že tak hledal cestu úniku a podání tak vlastně učinil sám na sebe,“ uzavírá Česká daňová správa, která mu napočítala, že stát celkem na daních zkrátil o deset miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám