Hlavní obsah

Stále více rodin má už jen jeden účet

Právo, Vladimír Čechlovský

Je lepší jeden, nebo více účtů v rodině? Podle bank stále více rodin využívá jeden společný účet. Mají tak nejen lepší přehled o rodinných financích, ale přináší jim to i výrazné úspory.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Lidé se chovají racionálně a více kontrolují své výdaje,“ tvrdí  mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek.

Čím je méně účtů, tím je zpravidla i méně poplatků. Také je méně papírování, chodí-li výpisy poštou. Jsou-li příjmy a výdaje na jednom výpisu, dá se stav financí zjistit na první pohled.

Více kont ale nese i výhody

Na druhé straně mít dva nebo i více účtů má také své výhody. Pokud se využijí dobře, neznamená víc účtů zbytečný luxus nebo vyhazování peněz. Navíc mnoho partnerů nechce, aby znal ten druhý veškeré jeho výdaje. Například kolik utratili za dárek pro toho druhého či za potřeby na své koníčky.

Lze třeba účty účelově zaměřit. Například mít jeden účet na ryze provozní a nezbytné záležitosti, jako je úhrada nákladů na bydlení, jídlo a ostatní každodenní potřeby, a druhý vyčlenit třeba na studium dětí, dovolené, dárky, kulturu a další zábavu rodiny.

Pro někoho to může být mnohem přehlednější, než když je jeden účet, na němž se slijí všechny příjmy a výdaje dohromady. Jednou z největších výhod více účtů je, že si manželé díky tomu mohou lépe rozdělit své finanční pravomoci.

Například tak, že každý z manželů spravuje jeden účet a nese za to v rodině odpovědnost.

Také si manželé, pokud oba vydělávají, mohou posílat mzdu na „svůj“ účet, takže potom za účelné a hospodárné vynakládání peněz cítí i větší odpovědnost. Navíc mají i dobrý pocit, že jsou i po finanční stránce rovnocenným partnerem. I tak by se ale samozřejmě o všech větších výdajích měli domlouvat, protože jde o společné jmění manželů.

Pokud tento systém manželům sedí, je možné, že i vyšší náklady na vedení dvou či více účtů se jim bohatě vyplatí.

Jsou i levnější účty

Některé účty jsou navíc cenově výhodné, a pokud vyhoví klientovi i nabízené služby, lze s nimi hodně ušetřit.

Například Poštovní spořitelna letos přišla s osobním účtem, který nabízí standardní služby za dobrou cenu. Vedení účtu stojí měsíčně 34 korun. Pokud klient uskuteční aspoň jednou v měsíci elektronickou transakci (platební příkaz), dostane ještě slevu 8 korun.

Vydání karty je zdarma, její vedení přijde měsíčně na osm korun, výběr z bankomatu ČSOB v ČR a na Slovensku je za pětikorunu.

Minimum peněz na poplatcích stojí klienty konto v mBank. Pro běžného klienta může být v podstatě zadarmo.

Nevýhodou je, že po třech výběrech z bankomatu kterékoli banky v ČR pak každý další výběr stojí 35 korun.

Pokud se někdo rozhodne pro dva či více účtů, je dobré je všechny mít v jedné bance. Zejména proto, aby je šlo pohodlně ovládat s pomocí přímého bankovnictví jedné banky. Také převody peněz mezi vlastními účty v rámci jedné banky jsou levnější.

Anketa

Kolik máte v domácnosti běžných účtů?
Máme pouze jeden
42,4 %
Máme každý své vlastní konto
51 %
Máme účet na společné výdaje a každý navíc své konto
3,3 %
Nemáme žádný účet
3,3 %
Celkem hlasovalo 12644 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám