Hlavní obsah

Od ledna si stát od každého vezme navíc stokorunu měsíčně

Právo, Vladimír Čechlovský

Od ledna příštího roku se všem poplatníkům zvýší daň z příjmů o stokorunu měsíčně, celkem tedy o 1200 korun za rok. Rodina, v níž oba partneři vydělávají, přijde za rok o dvojnásobnou částku - o 2400 korun (2x1200 Kč).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zvýšení daně prosadila vláda Petra Nečase jako jedno z opatření ke stabilizaci veřejných rozpočtů a má platit jen v roce 2011. Spočívá v tom, že se základní daňová sleva na poplatníka sníží z 24 840 korun ročně na 23 640 korun ročně. Lidé si tedy budou moci odečíst od vypočtených daní menší slevu než dosud.

S nápadem na snížení slevy bez časového omezení přišel ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Premiér Nečas ale nakonec prosadil, aby šlo o snížení slevy jen přechodně, na jeden rok.

Naopak daňové zvýhodnění na jedno vyživované dítě, které činí 11 604 koruny ročně, se nijak nezmění.

Novela zákona o daních z příjmů přináší i další změny.  Například bude od příštího roku zdaňován výsluhový příspěvek a odbytné u vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů.

Zdaní se náhrady politiků

Vysoko vydělávající důchodce pak čeká zdanění důchodů. A to tehdy, jestliže za celý rok přesáhne jejich příjem ze zaměstnání, samostatné výdělečné činnosti a pronájmu dohromady 840 tisíc korun ročně. V takovém případě bude zdaněn celý důchod sazbou 15 %.

Lidé, kteří mají investiční životní pojištění, si zase budou muset dávat pozor na mimořádné výběry. V takovém případě totiž budou příspěvky zaměstnavatelů zdaněny.

Poslancům, senátorům a dalším představitelům státní moci budou zase zdaňovány peněžité náhrady. Začne být zdaňován i plat prezidenta a jeho paušální náhrady výdajů a  u exprezidenta pak renta a rovněž peněžité náhrady.

Novela dále ruší pětileté daňové prázdniny pro ty, kdo vyrábějí elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Daňové prázdniny se uplatní naposledy za rok 2010.

Ruší se daňová úleva pro firmy s nejméně 25 zaměstnanci, které zaměstnávají více než 50 procent lidí se zdravotním postižením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám