Hlavní obsah

Do stále více bankomatů lze peníze i vkládat

Právo, Vladimír Čechlovský

Někdy se stane, že získáme nebo ušetříme hotovost, kterou bychom potřebovali uložit na nějaký účet, který už máme v bance. Ideální možností je využít vkladových bankomatů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jejich výhodou je hlavně pohodlnost. Tedy že nemusíme čekat nikde ve frontách a že si pro vklad můžeme zvolit i hodinu, ve které v žádné bance nepracují. A často i víkendové dny a svátky.

Nevýhodou naopak je zatím stále velmi nízký počet bankomatů, které umí přijímat hotovost. Těchto bankomatů je v Česku okolo sto třiceti. I když za poslední rok došlo k téměř ke zdvojnásobení jejich počtu, jsou umístěny jen ve větších městech.

Rovněž bank, které provozují vkladové bankomaty, je málo. Jsou čtyři – UniCredit Bank (zhruba 70 vkladových bankomatů), ČSOB a její Poštovní spořitelna (29), Česká spořitelna (20) a GE Money Bank (11).

Nejvíc si tedy mohou libovat klienti UniCredit Bank. „Asi devadesát procent našich bankomatů přijímá vklady,“ uvedl její tiskový mluvčí Tomáš Pavlík.

Nezbytnou podmínkou pro vklad hotovosti je mít debetní nebo kreditní kartu.

Nejuniverzálnější

Všechny vkladové bankomaty sice umí přijímat hotovost, ale může být rozdíl v tom, na jaké účty.

Nejuniverzálnější použití mají vkladové bankomaty České spořitelny. Jejich prostřednictvím lze uložit hotovost nejen na běžný účet v ČS, ale i jiné účty v České spořitelně (s výjimkou vkladních knížek a úhrad za bezpečnostní schránky), a dokonce lze jimi vložit hotovost na účet v jiné bance.

Klient UniCredit Bank může vložit hotovost na běžný účet a na jiné své účty v této bance. Výjimkou je účet ke kreditní kartě.

Bankomaty ČSOB umějí vložit hotovost na běžný účet a jiné účty v ČSOB a v Poštovní spořitelně. Klienti GE Money Bank mohou prostřednictvím bankomatu vložit peníze jen na běžný účet.

Bankomaty přijímají hotovost jen v české měně, nikoli v cizí. „Nelze provádět vklady na vkladovém bankomatu v cizí měně,“ potvrdila tisková mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Ceny přijatelné

I když se většinou za tuto službu platí, cena je na úrovni výběru z bankomatu.

I když se většinou za tuto službu platí, cena je na úrovni výběru z bankomatu. Nejlépe jsou na tom klienti UniCredit Bank – zde jsou všechny vklady zdarma.

I když se většinou za tuto službu platí, cena je na úrovni výběru z bankomatu. Nejlépe jsou na tom klienti UniCredit Bank – zde jsou všechny vklady zdarma. V ČS činí poplatek za vklad 6 korun, při vkladu na účet v jiné bance 40 korun.

V ČSOB a Poštovní spořitelně vklad na běžný účet stojí 6 korun. Vklad ve prospěch spořicího účtu, termínovaného účtu či úvěrového účtu ke kreditní kartě je ale zdarma. V GE Money Bank činí poplatek 6 korun.

V ČSOB dostupné v kteroukoli dobu

Nejvíce dostupné v rámci dne jsou bankomaty ČSOB. V naprosté většině jsou k dispozici nepřetržitě, tedy po 24 hodin denně. Například Česká spořitelna má v nepřetržitém provozu asi sedm vkladových bankomatů, v jiných případech, zejména jsou-li umístěny v nákupních centrech, jsou k dispozici i pozdě večer.

Pokud jsou bankomaty umístěny přímo v běžných prostorách poboček, jsou využitelné jen v její pracovní době.

Má-li banka menší počet vkladových bankomatů, může být v kraji třeba jen jeden. „Naše depozitní bankomaty jsou umístěny v krajských městech po celé České republice,“ sdělil tiskový mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek.

Rozhodně ale vkladové bankomaty nejsou jen pražskou záležitostí. „Provozujeme vkladové bankomaty ve větších městech všech krajů České republiky,“ řekla tisková mluvčí Poštovní spořitelny Denisa Salátková. Vkladové bankomaty jsou výhodné i pro podnikatele i firmy. Ti nemusí chodit s tržbou na poštu v jejích úředních hodinách. Výše vkladů v hotovosti je sice limitována, ale ta je tak vysoká, že se běžné vklady do ní snadno vejdou.

Například v České spořitelně lze vkládat maximálně sto tisíc korun bez ohledu na nominální hodnotu bankovky. Do bankomatů ČSOB lze vložit až 350 tisíc korun, přičemž maximální počet bankovek nesmí přesáhnout 350.

Bankomaty vydávají potvrzení o provedeném vkladu.

Co umí vkladové bankomaty
BankaPočetVklad na účet ve vlastní banceVklad do jiné banky
Běžný účetJiný účet
UniCredit Bank70Ano (0 Kč)Ano (0 Kč)*Ne
ČSOB, Pošt. spoř.29Ano (6 Kč)Ano (0 Kč)**Ne
Česká spořitelna20Ano (6 Kč)Ano (6 Kč)***Ano (40 Kč)
GE Money Bank11Ano (6 Kč)NeNe
*Nelze vložit na účet ke kreditní kartě
*zdarma vklad na spořicí a termínovaný účet a úvěrový účet kreditní karty
*** nelze vložit na vkladní knížky a uskutečnit úhradu za bezpečnostní schránku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám