Hlavní obsah

Zloději vykrádají i zapadlá auta a kamióny

Právo, Jindřich Ginter

Hyenismus. Tímto jediným slovem lze vyjádřit chování pachatele, který si políčil na řidiče kamiónu, jenž zapadl do sněhové závěje, a když se k soupravě vrátil, byla vybílená. Řidič kamiónu Tomáš K. před několika dny svoji jízdu skončil při silné chumelenici v hlubokém lese na Jihlavsku.

Foto: pro Novinky Aleš Havlas, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozjet se do mírného kopečku mu zledovatělá silnice nedovolila. Do města ho vzalo projíždějící osobní auto. V kamiónu nechal notebook, televizor a DVD přehrávač. V návěsu zůstalo zboží určené pro supermarket.

Ke kamiónu se nedostal tři dny. Při návratu ho čekal šok. Elektronika z kabiny zmizela, zloději si odnesli i část nákladu a nepohrdli dokonce ani pivem v lednici. Plachtu rozřízli, takže to, co neukradli, navíc zavál nový sníh.

„Bohužel toto není jediný případ vykradeného zapadlého kamiónu, který nyní registrujeme. Stává se to i u nedobrovolně opuštěných osobních aut. Tyto škody kryje havarijní pojistka, či u náklaďáků pojištění nákladu, a vždy je nutné k tomu mít protokol od policie,“ řekl Právu Václav Bálek z Allianz, která už kvůli sněhu a náledí eviduje škody, ke kterým došlo na silnicích, za bezmála 120 miliónů korun.

Zima zaskočila také pojišťovny

Průměrná škoda při bouračce na ledu se pohybuje kolem čtyřiceti tisíc korun a často jde o nehody, které řeší samotní řidiči. Policii k nim tedy volat nemusí, není-li nikdo zraněný, pouze do pojišťovny pošlou vyplněný formulář, záznam o dopravní nehodě.

„Ty škody kvůli zimě jsou větší, než jsme předpokládali. A i když se snaží člověk přizpůsobit styl jízdy stavu vozovky, tak můžete mít prostě smůlu. Jel jsem pomalu a s nízkými otáčkami, a přesto jsem na dálnici vjel do sněhové návěje, pod níž byl led, a už jsem se bezmocně točil. Odnesla to zadní část auta, škoda za zhruba dvacet třicet tisíc, ale naštěstí do mne nikdo nevrazil,“ dodal Bálek z Allianz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám