Hlavní obsah

Zloději se s nástupem zimy vrhli na opuštěné chalupy

Právo, Jindřich Ginter

Zloději se nyní s ještě větší razancí než v předchozích letech vrhli na mnohdy předčasně opuštěné chalupy a chaty, protože majitelé často nestihli díky brzkému nástupu tuhé zimy své rekreační objekty řádně zabezpečit. Vyplývá to z poznatků pojišťoven z posledních dnů, které Právo získalo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Chataři a chalupáři totiž často nestihli zazimovat své rekreační nemovitosti. Evidujeme už několik desítek nahlášených případů, přičemž očekáváme, že počet poroste s tím, jak lidé se zpožděním zjistí, že se jim do objektu někdo vloupal,“ řekl Právu Václav Bálek z Allianz.

Vetřelci toho často více zničí, než seberou

Nejčastějším chatařským lupem bývají potraviny, hotovost, případně elektronika. „Zloději způsobují značnou škodu už jenom tím, že prokopnou dveře nebo vypáčí okna,“ dodal Bálek. Často se navíc pachatel, mnohdy bezdomovec, po přespání v cizí chalupě ze zlomyslnosti dopouští hrubého vandalismu.

A právě na to si dejte při žádosti o odškodnění z pojistky pozor. Samotný vandalismus bývá u většiny pojišťoven, až na výjimky, uveden ve výlukách. To znamená, že pokud vetřelec jen něco zničí, třeba něčím pomaže nebo postříká stěny, ale nic neodcizí, výplatu z pojistky nedostanete.

Hra o klíčová slovíčka

Pokud ale policista do protokolu napíše, že vniknutí do objektu bylo zjevně za účelem krádeže, tak i když se nic neztratilo, na peníze z pojistky už nárok máte.

Dalším problémem je, když zloděj tak šikovně otevře okno nebo dveře, že je zjevně nepoškodí. Nebyla totiž zjevně z hlediska pojišťovny překonána překážka, a tudíž se nárok na peníze zamítá.

Jsou fakticky dvě možnosti. Zámek se pošle na policejní expertizu, zda pachatel nepoužil speciálního zařízení k otevření. Pokud zloději stačilo do okna jen strčit, a už byl uvnitř, tak se někteří poškození uchylují k tomu, že vezmou kámen a prohodí ho oknem, aby byla splněna podmínka překonání překážky. Tím se ale dopouštějí pojistného podvodu, a jestliže likvidátor najde střepy z okna vysypané venku a ne uvnitř, tak poškozeného snadno „rozebere“.

Pojišťovny jinak škody z vykradených chat kryjí z pojištění domu, aniž je k výplatě plnění nutné dopadení pachatele.

Co dělat, když zjistíte, že jste byli vykradeni

„Nejprve je nutné kontaktovat policii a hned poté i pojišťovnu, které oznámíte jméno, adresu a číslo pojistné smlouvy. Na jeden list pak stačí sepsat místo a datum vzniku pojistné události a také seznam ukradených věcí. Velmi často je mají lidé i na fotografiích a v takovém případě rozhodně nic nezkazí, když pojišťovně pošlou i tuto fotodokumentaci,“ řekl Právu Bálek z Allianz.

Aktualizace smlouvy

U pojištění majetku, včetně chat, je důležité zhruba jednou za dva roky aktualizovat pojistnou smlouvu. S tím, jak roste hodnota majetku, je potřeba navýšit pojistnou částku, tedy limit plnění, aby pak člověk nebyl zklamaný, že od pojišťovny dostal málo.

Matení lupičů

Pojišťovny doporučují nejen na rodinné domy, ale právě i chaty instalovat venkovní žaluzie, které lze naprogramovat tak, že se nepravidelně samy zvedají nebo naopak zatahují, aby to působilo, že v objektu někdo je.

Vyplatí se také dohodnout s místními sousedy na bdělosti nad chatou, a to i třeba tak, že občas vyhodí do popelnice odpadky. I podle nich totiž zloději odhadují, zda na chatu někdo teď jezdí nebo ne.

Před Vánoci líčí i na byty

Ze zkušeností Kooperativy a České pojišťovny dále vyplývá, že zloději teď paradoxně ještě více líčí na byty a rodinné domy ve městech, než je tomu v období letních dovolených. Lidé jsou sice v zimě více doma, ale na druhou stranu hlavně před a těsně po Vánocích mají doma pohromadě více drahých věcí, jako je nová elektronika a další cennosti, a také jezdí na hory. Od drahých předmětů si rozhodně schovávejte účtenky.

Už letos v srpnu Česká asociace pojišťoven varovala, že některé pojišťovny zaznamenaly meziroční nárůst počtu vloupání do domácností až o 30 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám