Hlavní obsah

Češi teď chtějí více půjček, ale banky jsou už opatrné

Právo, Jindřich Ginter

Češi si teď navzdory kolosální zadluženosti domácností chtějí ještě více půjčovat, ale banky jsou výrazně opatrnější a důsledněji prověřují bonitu žadatelů, tedy kolik jiných úvěrů už mají a jakou vykazují finanční potenci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Vyplývá to z analýzy společnosti CCB, která provozuje Bankovní a Nebankovní úvěrový registr klientských informací.

„V listopadu stoupl počet dotazů registru o téměř 20 procent v porovnání s říjnem. Lidé začali více žádat o půjčky. A banky si zase zájemce o úvěr více prověřují. Předvánoční půjčky totiž často vedou k předlužení a neschopnosti splácet,“ uvedl výkonný ředitel společnosti CCB – Czech Credit Bureau Petr Kučera.

Lidé se přestávají bát krize

Ve srovnání s listopadem 2009 se počet dotazů do Bankovního registru meziročně zvýšil o deset procent. „Meziroční nárůst zájemců o úvěr ukazuje, že finanční krize pomalu polevila a lidé se méně bojí nakupovat na dluh. S tím ale zároveň roste riziko předlužení, protože leckteří spotřebitelé již jedou na doraz a další úvěr je může dostat do dluhové pasti,“ dodal Kučera.

Desatero odpovědného dlužníka
1. NEKUPUJI ZBYTEČNOSTI. Vždy si nejdříve rozmyslím, zda předmět nebo služba, které si chci s pomocí úvěru pořídit, v současné době skutečně potřebuji. Nekupuji si novou plazmu jen proto, že ji mají sousedé.
2. NEPŘEPLÁCÍM ŽIVOTNOST. Nekupuji si na úvěr žádný produkt nebo službu, které budu splácet delší dobu, než je budu reálně užívat. Nebudu například splácet rok čtrnáctidenní dovolenou.
3. NERISKUJI BANKROT. Propočítám si, kolik korun měsíčně si mohu vzhledem ke své ekonomické situaci dovolit splácet. Vždy myslím i na zadní vrátka v podobě finanční rezervy na horší časy.
4. NEDŮVĚŘUJI VŠEM. Pečlivě si prověřím subjekt, který mi úvěr nabízí. Vždy myslím na to, že půjčky může poskytovat v podstatě kdokoliv. Využívám různých zdrojů včetně referencí od známých.
5. NEJSEM UNÁHLENÝ. Neberu automaticky první nabídku úvěru, kterou dostanu. Pečlivě zvážím, který typ úvěru je pro mé potřeby nejvhodnější. Nechvátám s výběrem a porovnávám různé podmínky.
6. NEPOROVNÁVÁM ÚROKY. Vždy si zjistím, kolik mě bude úvěr reálně stát včetně všech poplatků za správu úvěru, uzavření smlouvy a dalších. Neporovnávám roky, ale sazby RPSN a celkový objem peněz, které zaplatím.
7. NEPODEPISUJI NEZNÁMÉ. Vždy se podrobně seznámím se smlouvou a úvěrovými podmínkami včetně případných sankcí či pokut. Nepodepisuji nic, čemu nerozumím. V případě potřeby se poradím s odborníky.
8. NEMYSLÍM JEN NA SOUČASNOST. Své závazky splácím řádně a včas a tím si buduji pozitivní úvěrovou historii do budoucna. V případě potřeby se pojistím pro případ neschopnosti splácet v budoucnu.
9. NEPŮJČUJI SI NA PŮJČKU. Pokud přes všechna opatření nastane situace, kdy nejsem schopný úvěr splácet, nepůjčuji si další peníze na vyrovnání splátek. Snažím se domluvit řešení přímo s věřitelem.
10. NEVĚŘÍM NA ZÁZRAKY. Pokud jsem u seriózní finanční instituce se žádostí o úvěr odmítnut, zamyslím se znovu nad svou ekonomickou situací dříve, než půjdu jinam. Pamatuji na to, že tím nechrání jen sebe, ale i mě.
Zdroj: CCB – Czech Credit Burea

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám