Hlavní obsah

Úřady často u odškodnění za pády na ledu kličkují

Právo, Jindřich Ginter

Za úraz na zledovatělém neuklizeném chodníku mají sice poškození nárok na odškodnění z pojistek obecních úřadů či majitelů komunikace, ale často se ho vůbec nedočkají. Počet zraněných chodců na ledu přitom den ode dne podle situačních zpráv pojišťoven, které má Právo k dispozici, stále narůstá.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Řada chodníků byla kvůli padajícímu sněhu uzavřena.

Článek

Úřady jsou zimou zjevně zaskočeny a mnohdy se snaží z odškodnění vykličkovat. Vyplývá to z osobních zkušeností čtenářů Práva, kteří reagují na článek z minulého týdne, kde jsme s odvoláním na pojišťovny upozornili, že zranění mohou dostat odškodnění z odpovědnostního pojištění majitele chodníku. Obvykle obci je třeba doložit lékařskou zprávu či doklad od policie a pojišťovna to s poškozeným vypořádá nepřímo, potvrdil Václav Bálek z Allianz.

Po úmrtí maminky přestali komunikovat

„Maminka si letos zlomila na neošetřeném povrchu místní komunikace nohu v krčku. Na pooperační komplikace ale po čtrnácti dnech zemřela. Úraz jsme ohlásili městu,“ napsala Právu Jana Karásková z Dubí.

Dokud se jednalo jen o úraz, byli podle ní zástupci vlastníka ochotni pojistnou událost řešit. „Jakmile maminka zemřela a odškodnění dostalo punc úrazu s následkem smrti, město komunikovat přestalo,“ tvrdí čtenářka.

Pojistná událost byla podle ní vyřešena prostřednictvím pojišťovacího makléře s tím, že za úraz s následkem smrti nenese vlastník komunikace odpovědnost.

Stačil jim papír od úklidové firmy

„Makléřovi a likvidátorovi pojišťovny totiž postačilo pouhé vyjádření zaměstnance firmy Marius Pedersen, která je za úklid místních komunikací v Dubí zodpovědná, že komunikace byla uklizená. To přitom nebyla pravda. Nikdo se už nezajímal o svědky události, lékařský záznam ze záchranky, příjmu na chirurgii, tak jak by to podle slov Bálka z pojišťovny Allianz, které v Právu uvedl, mělo správně proběhnout,“ tvrdí Karásková.

Nemáme peníze, případů je moc

Úřednickým ping pongem se závěrem připomínajícím výsměch si prošel i pan Tománek z Prahy 8.

V lednu na zledovatělém chodníku na Praze 2 upadl a odnesl to tržnou ránu na hlavě, ošetřit ho museli v nemocnici Na Františku. „Odeslali jsme žádost o odškodnění společně s lékařskými zprávami a fotodokumentací na odbor správy majetku Magistrátu hl. m. Prahy. Nedělo se nic, žádné potvrzení, že žádost obdrželi. V květnu jsem se chtěla telefonicky informovat na stav věci, ale úřednice byla nedosažitelná. Následně jsem se dovolala jejímu nadřízenému, který mi řekl, že jsou tak zahlceni prací, že úřednice nezvedá telefony,“ vzpomíná manželka poškozeného Zdena Tománková.

V září se dozvěděli, že odškodnění bylo vyčísleno na 1200 korun a pražský magistrát má sjednanou spoluúčast ve výši pět tisíc. Takže z pojišťovny šla věc zpět na magistrát. „Tam mi řekli, že případů mají mnoho a oni nemají peníze na vyplacení odškodnění a potřebují k tomu souhlas rady,“ píše Tománková.

Na její otázku, proč si tedy majetkový odbor magistrátu nenechal včas a s předstihem schválit finanční rezervu, jí úředníci podle ní odpověděli, že vzhledem k tomu, že rok 2010 je prvním rokem, kdy za úklid chodníků odpovídají města, nebylo možno částku odhadnout.

Úrazů přibývá
Škody způsobené na neuklizených chodnících stále rostou, potvrzují pojišťovny. Podle Generali jdou už do desítek miliónů korun. „Denně se nás obrací asi o 20 procent více klientů, kteří nám hlásí úrazy na kluzkých chodnících a dalších prostranstvích. V běžných prosincových dnech Kooperativa eviduje kolem 400 úrazů denně, v posledních 14 dnech je to průměrně téměř 500 úrazů denně,“ dodal Milan Káňa z Kooperativy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám