Hlavní obsah

Koruna dál oslabuje, domácnosti to již začaly pociťovat

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koruna pokračuje ve svém pozvolném pádu. Také v minulých dnech ztrácela jak na páru s americkým dolarem, tak vůči evropské měně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Již pátým týdnem po sobě slábne česká měna vůči americkému dolaru, ke kterému se v pátek v odpoledních hodinách dostala až na dosah hranice 19 Kč. Ještě začátkem listopadu se dolar prodával za 17,04 Kč.

Na vině je především opětovný růst nervozity na finančních trzích, které znovu ovládly obavy ze zhoršující se situace na evropském trhu s dluhopisy. Problémy zemí eurozóny, jako jsou Irsko, Portugalsko nebo Španělsko, totiž přispěly k opětovnému nárůstu zájmu o méně rizikové investice a měny, na což doplatily vedle koruny také další regionální měny jako jsou polský zlotý a maďarský forint.

Po pětiměsíčním růstu české měny, která dokázala ke hranici 17 Kč v listopadu zpevnit až z úrovně 21,80 Kč, tak koruna přestává chránit české domácnosti před zvyšováním dolarových cen komodit na světových trzích. To mohli čeští spotřebitelé naplno pocítit již v tomto týdnu, kdy došlo k výraznému zdražení ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích. [celá zpráva]

Zatímco dolarová cena ropy od listopadu vzrostla o necelých devět procent na 91,20 dolaru za barel, cena jednoho barelu v korunách během stejné doby vystoupala o 18 procent na současných 1730 Kč.

Mírně podražit by do dalších měsíců mohlo také zboží dovážené ze zemí platících eurem. Společně s ostatními středoevropskými měnami totiž koruna v minulých týdnech začala pozvolna ztrácet i vůči evropské měně. K té se v průběhu pátečního obchodování propadla na 25,08 Kč, kde se naposledy pohybovala koncem letošního července.

Výhled do budoucna není pozitivní

Další vývoj kurzu české měny bude téměř výhradně záviset na tom, zda se podaří evropským politikům a Evropské centrální bance (ECB) zahnat obavy z dalšího prohlubování dluhové krize v eurozóně. ECB v minulých týdnech začala opět ve velkém nakupovat státní dluhopisy těch nejvíce problémových zemí eurozóny, čímž částečně pomohla uklidnit nervózní obchodníky.

Úrokové sazby, které musí země jako je Portugalsko nebo Španělsko platit za dlouhodobé půjčky, jsou však stále příliš vysoké, což nutí obchodníky ke spekulacím na to, že by po Řecku a Irsku musela eurozóna hodit záchranný kruh i dalším zemím.

Koruně v tomto týdnu nijak nepomohla ani domácí ekonomická data. Podle Českého statistického úřadu v říjnu překvapivě zpomalila jak průmyslová výroba, tak maloobchodní prodeje, které se oproti očekávanému růstu meziměsíčně dokonce o 0,7 procenta propadly. Domácí událostí, která může mít na kurz koruny v tomto měsíci největší dopad, bude až dva dny před Vánocemi zasedání České národní banky. Ta bude rozhodovat o úrokových sazbách, které by měly zůstat beze změny na 0,75 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám