Hlavní obsah

Za zranění na zledovatělém chodníku až statisícové odškodnění

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky zraněných denně. Takovou bolestnou daň si vybírá letošní zima, sotva začala. Lidé bez rozdílu věku a kondice padají na mokrých a namrzlých chodnících, kluzkých přechodech a žulových schodištích jako podťatí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Další zraňují rampouchy a těžký sníh řítící se ze střech. Mnozí si ani neuvědomují, že za takto vzniklý úraz mohou alespoň dostat nezanedbatelné odškodnění.

„Sníh a jeho důsledky teď doslova útočí na zdraví lidí. Máme hlášeno na 600 úrazů denně, což je o sto více než obvykle. Typické jsou zlomeniny předloktí, vymknutá kolena, kotníky či otřesy mozku,“ potvrdil Právu Tomáš Zavoral z České pojišťovny (ČP). „Zatím odhadujeme desetiprocentní nárůst škod na zdraví,“ potvrdil Jiří Cívka z Generali.

Vyplaceny mohou být tisíce až statisíce korun. Záleží na rozsahu zranění, na léčení, trvání pracovní neschopnosti, náhradách
Tomáš Zavoral z České pojišťovny

„Skutečná míra rozsahu těchto škod se projeví až se zpožděním, neboť zranění nejprve zjišťují, kdo je za úklid odpovědný, a poté se to dostává k nám,“ dodala Eva Svobodová z Uniqa.

„Pokud se chodec zraní na neupraveném chodníku, musí o tom informovat správce komunikace, tedy většinou obecní úřad, a ten případ oznámí pojišťovně jako svoji pojistnou událost,“ vysvětluje Václav Bálek z Allianz. Poškozený by podle něho měl při žádosti o odškodnění mít lékařský záznam ze záchranky, případně zápis městské policie.

„Pojišťovna pak už zpravidla jedná přímo s poškozeným, ačkoliv nejde o jeho pojistnou událost, ale toho, kdo ji oznámil ze svého odpovědnostního pojištění, tedy správce chodníku či majitele domu, z něhož led či sníh spadl,“ dodal Bálek.

Kolik za odškodnění?

Lidé, kteří uklouzli na chodníku a zranili se, mají ovšem podle ČP fakticky dvě možnosti náhrady vzniklé újmy na zdraví. Jednak z odpovědnostního pojištění majitelů a správců těchto chodníků nebo také z vlastního úrazového pojištění.

„Vyplaceny mohou být tisíce až statisíce korun. Záleží na rozsahu zranění, na léčení, trvání pracovní neschopnosti, náhradách,“ dodal Zavoral z ČP.

Co říká zákon

„Vůči vlastníkovi nemovitosti lze uplatnit nárok na náhradu škody, utrpí-li poškozený škodu na zdraví či na majetku v důsledku pádu sněhu či ledu ze střechy vlastníkovy nemovitosti. A to dokonce bez ohledu na to, zda ke škodě došlo na přilehlém chodníku nebo o kousek vedle,“ tvrdí právnička České pojišťovny Stanislava Moravcová.

A pokud vám hrouda zmrzlého sněhu ze sousedovy střechy způsobí otřes mozku, máte velkou šanci domoci se od něho odškodnění, respektive z jeho odpovědnostního pojištění, které bývá součástí pojištění domu a domácnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám