Hlavní obsah

Počet lidí v bankrotu s koncem roku rapidně roste

Právo, Jindřich Ginter

Počet lidí, kteří nemohou splácet své půjčky a žádají soud o tzv. osobní bankrot, respektive oddlužení, který by jim umožnil část dluhů po pěti letech na životním minimu odpustit, s koncem letošního roku opět dramaticky vzrostl.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Počty insolvenčních návrhů fyzických osob vzrostly proti listopadu 2009 o 113 procent. V listopadu 2010 bylo podáno celkem 1127 insolvenčních návrhů fyzických osob,“ uvedla analytička Creditreform Stanislava Menšíková.

Dynamika nárůstu insolvenčních návrhů fyzických osob předčila i očekávání odborníků. „Trvalý vzrůst insolvencí fyzických osob, patrný od srpna, je alarmující. Přišlo jich dvaapůlkrát více, než v lednu letošního roku,“ dodala Menšíková. Teprve na konci letošního roku se tak naplno projevují důsledky krize a zadlužování lidí.

600 tisíc exekucí

Využití osobního bankrotu jako obranu před exekucí potvrzuje i Exekutorská komora ČR. V letošním roce očekává 600 tisíc exekucí, což je o 118 tisíc méně než loni. Naproti tomu celkový počet insolvenčních návrhů spojených s žádostí o oddlužení již v listopadu přesáhl o 127 procent úroveň roku 2009.

Kličkování před věřiteli

Podle Exekutorského úřadu v Přerově, který patří k nejaktivnějším, se zhruba každý desátý dlužník, kterému hrozí exekuce, snaží exekuci vyhnout pomocí zoufalých snah převést majetek na spřízněné osoby.

Tyto kličky však většinou jen dluhovou agónii prodlouží. Naproti tomu tzv. osobní bankrot je řešení posvěcené soudem a skutečně může před fatální exekucí ochránit. Nicméně podmínkou je vyjít s životním minimem pět let. Pokud má dlužník například vedlejší příjmy a nepřizná je, osobní bankrot se ruší a musí pak splatit vše beze zbytku.

Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka, nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během pěti let splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhů. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

V listopadu požádalo o oddlužení přes tisíc lidí. Z toho bylo oddlužení povoleno v 553 případech, a to drtivou většinou formou splátkového kalendáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám