Hlavní obsah

Tuhá zima stojí řidiče přes čtyři miliardy korun

Právo, Jindřich Ginter

Zima stojí motoristy každoročně miliardy korun, a čím je tužší, tím více se prodraží, a to nejen na vyšší spotřebě. Jen za zimní výbavu a přezutí zaplatí lidé přes čtyři miliardy korun. Přitom nyní jsou navíc servisy zahlcené vozidly poškozenými při bouračkách na sněhu a náledí, a to stojí další desetitisíce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Vyplývá to z analýzy celorepublikové sítě autoservisů Fastbox. I pojišťovny Právu potvrzují, že přívaly sněhu si vyžádaly extrémní nárůst škod na autech.

V jejich statistikách přitom nejsou škody motoristů, kteří nemají sjednané havarijní pojištění a opravu si musí zcela zaplatit ze svého. Sníh tak vytáhne z peněženek řidičů, kteří si pomačkali plechy, zničily světla a nárazníky, v průměru dalších téměř padesát tisíc korun na jedno poškozené auto.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

„Evidujeme škody motoristů v desítkách miliónů korun, oproti loňsku jde o 60% nárůst,“ potvrdil v úterý Václav Bálek z Allianz. Přitom ještě na začátku týdne pojišťovny odhadovaly, že půjde jen o deseti až třicetiprocentní nárůst škod.

Kolik stojí oprava u poškozené Škody Octavie

Každý pátý riskuje

Každý pátý český řidič přitom podle odhadů odborníků jezdí na letních pneumatikách, co to jde, a přezouvá, až když už nasněží a ztrácí kontrolu nad vozidlem. Důvod je prostý - snaha ušetřit každou stovku a také často klamný názor, že na ledu je stejně jedno, zda mám letní nebo zimní pneumatiky.

Podle Autoklubu ČR přitom činí rozdíl při zastavování mezi letní a zimní pneumatikou při rychlosti 50 km/h osm metrů na sněhu a jedenáct na ledu.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nehoda na rychlostní silnici R10 mezi Prahou a Libercem

„Zájem motoristů o výměnu pneumatik a zimní přípravu vzrostl od minulého týdne o 300 procent. Zatímco v listopadu jsme přezuli v jednom boxu čtyři auta denně, dnes je to až patnáct vozidel,“ uvedl Petr Mrňák ze sítě Fastbox.

Za zimní výbavu až dva tisíce korun

Za výměnu pneumatik a zimní výbavu vozu utratí český motorista v průměru tisíc korun. Dále se doplňují nemrznoucí směs do chladiče a ostřikovačů.

Mnozí také mění baterii a kupují startovací kabely a sněhové řetězy.

Hodně se utrácí za zimní autokosmetiku, jako je rozmrazovač skla, zámků, lůj na ošetření pryže či utěrka proti zamlžení oken. Nezbytným doplňkem je škrabka na led a smetáček. Investice do zimní výbavy se pohybuje od 500 do dvou tisíc korun.

„Zimní pneumatiky v průměru zdražily o sto až 300 korun za kus, důvodem je vyšší cena kaučuku. V Německu dokonce zimní gumy skokově zdražily až o sto procent,“ varoval Fastbox.

Foto: ČTK

Na snímku silnice II/602 nedaleko Měřína na Třebíčsku sloužící jako objízdná trasa dálnice D1.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrozba nehody v zimě je 15krát větší

Nejnovější chumelenice provázená množstvím dopravních nehod znovu připomněla, že riziko bouračky při sněhové kalamitě, kdy kromě kluzké silnice řidiči čelí...

Výběr článků

Načítám