Hlavní obsah

Trhy rostou, Evropská centrální banka hasí eurokrizi nákupy státních dluhopisů

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropští politici získali v boji s dluhovou krizí a klesající důvěrou v dluhopisy některých členských zemí eurozóny silného spojence. Je jím Evropská centrální banka (ECB), která začala, po několikaměsíční přestávce v minulých týdnech, opět ve velkém nakupovat rizikové státní dluhopisy zemí, jako je Řeko, Irsko nebo Portugalsko.

Článek

Přestože tyto spekulace na čtvrteční tiskové konferenci šéf ECB Jean-Claude Trichet odbyl komentářem, že program určený k nákupům cenných papírů pokračuje a nikdy neskončil, z nedávno zveřejněných statistik ECB a komentářů obchodníků s dluhopisy je zřejmé, že aktivita ECB v posledních dnech výrazně narůstá.

Jak v pondělí uvedla na svých webových stránkách sama ECB, jen v listopadu nakoupila státní dluhopisy za 3,85 miliardy eur, což je výrazně více než říjnových 1,39 miliardy nebo zářijových 867 miliónů eur. Jak navíc ve čtvrtek upozornila agentura Reuters, která citovala nejmenované obchodníky s cennými papíry, právě v tomto týdnu byla aktivita ECB na trhu s dluhopisy podstatně vyšší než v kterémkoli z předchozích týdnů v posledních třech měsících. ECB zveřejní statistiky za tento týden v pondělí a již nyní obchodníci očekávají, že její nákupy dalece předčí čísla z minulého týdne, kdy ECB nakoupila dluhopisy za 1,34 miliardy eur.

Právě aktivita ECB na dluhopisovém trhu a její snaha zklidnit napjatou situaci posledních dvou týdnů je od začátku tohoto měsíce hlavním důvodem změny sentimentu na finančních trzích a růstu cen dluhopisů a akcií. Díky ECB totiž začaly opět klesat výnosy z dluhopisů zemí jako je Řecko, Irsko, Portugalsko, Španělsko nebo Itálie, jejichž nedávný růst vyvolával obavy, že by po Irsku mohlo již brzy požádat o pomoc i Portugalsko a že by se do velkých problémů mohla dostat i čtvrtá největší ekonomika eurozóny – Španělsko.

Například výnosy z portugalských dluhopisů tak v pátek klesly zpět na 5,7 procenta, když se ještě začátkem týdne pohybovaly na rekordních sedmi procentech. Hodnota panevropského akciového indexu eurostoxx50 pak od poloviny týdne vystoupala o 5,5 procenta a kurz evropské měny během stejné doby zpevnil vůči dolaru o 1,83 procenta na 1,325 dolaru za euro.

Nákupy mohou dále pokračovat

Program na nákup dluhopisů (Securities Market Programme) ECB založila začátkem května, kdy eurozónu zasáhla první vlna dluhové krize a kdy se do největších problémů dostalo Řecko. Od té doby ECB nakoupila dluhopisy za 67 miliard eur, a přestože banka nezveřejňuje strukturu svých nákupů, předmětem jejího zájmu se staly zejména dluhopisy nejvíce problémových států, jako je Řecko, Irsko, Portugalsko a Španělsko.

Na rozdíl od americké centrální banky, která začátkem listopadu rozhodla, že nakoupí státní dluhopisy za 600 miliard dolarů, ECB žádný limit pro jejich nákupy nestanovila. Očekává se ale, že celkový objem dluhopisů v držení ECB i nadále poroste, i když zdaleka ne takovým tempem, jako v případě americké centrální banky.

ECB nákupy dluhopisů sterilizuje stahováním likvidity z mezibankovního trhu pomocí sedmidenních tendrů. Nákupy dluhopisů proto nemají inflační charakter, čímž se liší od americké centrální banky, která provádí nakupování dluhopisů bez jejich následné sterilizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám