Hlavní obsah

Domácnosti na bydlení připlatí stovky měsíčně

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti si budou muset od ledna připlatit nejen za všechny druhy energií, ale i za vodné a stočné, dodávky tepla a někde porostou i nájmy. Rodiny tak budou muset od ledna vytáhnout z peněženek až o stovky korun měsíčně více než nyní.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Elektřina zdraží až o 4,6 procenta, plyn bude asi o 2 procenta dražší, až o desetinu si v některých městech budete muset připlatit za dodávky vody a mnohde také podraží dodávky centrálního tepla.

Zdražení elektřiny by mělo domácnosti v bytech vyjít ročně o stokoruny dráž než nyní. Ceny silové elektřiny přitom všichni hlavní dodavatelé snížili, na vině je tedy výrazný nárůst podpory výroby energií z obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaiky. Plyn sice zdraží mírně, ovšem v době, kdy lidé nejvíce topí a mají tak nejvyšší spotřebu. Ročně tedy musí rovněž počítat se stovkami korun navíc.

Zatímco elektřina a plyn zdraží po celé republice, změna cen centrálního vytápění se liší místo od místa. Zvýšení cen plánují hlavně větší obce. Například domácnosti v Pardubicích nebo Hradci Králové zaplatí od ledna za centrální vytápění asi o 50 korun měsíčně navíc, o více než 1000 korun ročně zaplatí rodiny v Liberci.

V Praze hrozí zdražení vody

Obyvatelům Prahy zase hrozí, že jim o více než 9 procent zdraží vodné a stočné, a to v případě, že město zvýší nájemné z infrastruktury. Pokud se nájemné nezmění, připlatí si Pražené 6,8 procenta. Cena v Praze však bude stále patřit v celorepublikovém srovnání mezi nižší. Na severu Čech, kde již nyní ceny patří mezi nejvyšší, má vodné a stočné podražit o 7,4 procenta.

Výrazně mohou například vzrůst ceny nájemného ve 450 tisících nájemních bytů, kde od ledna končí regulace. Například společnost CPI Byty, která v Ústí nad Labem vlastní asi 2500 bytů, hodlá od ledna nájemné zvýšit až o sto procent. Ty, kteří nebudou s novou výší nájmu souhlasit, hodlá dát společnost k soudu. Regulované nájmy, které platí lidé v přibližně 300 tisících bytů, by mohly příští rok vzrůst až o deset procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám