Hlavní obsah

Kalamity postupně zdraží pojištění domů a domácností

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodní pohromy, které Česko letos stíhaly jedna za druhou, vedou většinu velkých pojišťoven k tomu, že od příštího roku v tichosti a postupně zdraží pojištění domů a domácností v opakovaně zasažených oblastech. U povodní razantně sníží limity plnění, tedy toho, co jsou ochotné lidem za zničený domov zaplatit. Navzdory tomu, že pojišťovny letos musely vyplatit miliardy, zisk jim přesto opět rostl.

Foto: archiv, Právo

Po povodni.

Článek

Zajistitelé většiny pojišťoven, což jsou nadnárodní pojišťovny samotných pojišťoven, které mají v zákulisí zásadní vliv na ceny pojistek a toho, kam až mohou pojišťovny zajít ve vyplácení peněz poškozeným lidem, podle informací Práva k tomuto kroku pozvolna přistupují po interních zářijových jednáních, které bez publicity probíhala v nejrůznějších reprezentativních místech Evropy.

Přitom všechny významné pojišťovny vykazují opět, jako ostatně každoročně, značný nárůst zisků, přestože letos nárazově vyplácely miliardy korun.

Podmínky se zhorší

„Podmínky zajištění katastrofických rizik na příští rok budou výrazně horší. Dojde k navýšení podílu nezajištěné hodnoty. Velmi pravděpodobně budeme i my platit vyšší cenu zajištění, což se promítne do cen majetkového pojištění. Ve kterých oblastech pojištění k navýšení dojde, a o kolik konkrétně, zatím není rozhodnuto,“ sdělil Právu Milan Káňa z Kooperativy, patřící do skupiny Vienna Insurance Group, kde je rovněž Česká podnikatelská pojišťovna.

Tato skupina letos vybrala v Česku na pojistném 1,3 miliardy eur (asi 32,5 miliardy korun), což je meziročně o téměř osm procent více. Zisk před zdaněním činil 103,7 miliónů eur (asi 2,6 miliardy korun) a vzrostl o 5,4 procenta.

V Monte Carlu počítali sazby, jaké lidé budou platit

„V září proběhlo pravidelné jednání se zajistiteli v Monte Carlu a poté v Baden-Badenu. Rostoucí četnost přírodních katastrof vedla naše zajistitele k zamyšlení nad budoucností sazeb pojistného. Ačkoli se z globálního pohledu pravděpodobně příliš nezmění, nelze vyloučit, že se neprojeví zdražení na smlouvách v oblastech, které byly zasaženy katastrofami,“ sdělil Právu Václav Bálek z Allianz.

Zároveň již dříve připustil, stejně jako další pojišťovny, že v Česku už fakticky není oblast, kde by lidé mohli být relativně v klidu, co se týče úderů přírody.

Čtvrtletní obrat celé nadnárodní Allianz, která působí v 70 zemích světa, a to včetně těch stíhaných pohromami častěji než u nás, rovněž vzrostl, konkrétně o 11,4 procenta, přičemž dosáhl 24,5 miliardy eur (přes 612 miliard korun).

„Jednání se zajistiteli byla ukončena a nyní se čeká, jaké konkrétní ceny zajištění budou nastaveny pro příští rok,“ uvedla pro Právo Česká pojišťovna. Plošné změny cen neplánuje.

„V některých segmentech se budou ceny upravovat nahoru nebo dolů v závislosti na vývoji škod. V této chvíli stále není vyloučeno, že se kalamity mohou do cen promítnout,“ dodala Česká pojišťovna.

Menší pojišťovny buď ještě zvažují, nebo zatím nezdraží

„U nás jednání doposud probíhají a jsou ve znamení tlaku zajišťoven na zvýšení sazeb v souvislosti se sérií velkých katastrofických škod během roku. Smlouvy se zajišťovnami mají různá období platnosti, a tudíž k jejich obnově bude docházet průběžně – případné změny podmínek se tak budou projevovat postupně,“ dodala  Eva Svobodová z UNIQA.

Jedinou z oslovených pojišťoven, která jednoznačně uvedla, že příští rok pojistky nezdraží, a to ani v povodněmi zasažených oblastech, je Wüstenrot. „Letošní živly nebudou mít na ceny vliv, pojištění nezdraží,“ sdělila Právu Helena Dušková z Wüstenrot.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám