Hlavní obsah

Nesplacené půjčky stahují ke dnu i ručitele

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesplacené půjčky a úvěry čím dál tím více stahují ke dnu i lidi, kteří osobně sice nikomu nic po splatnosti nedluží, ale v dobré víře se stali ručiteli za své kamarády a známé, a ti najednou své závazky neplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Věřitelé pak udeří právě na ručitele dlužníků, z nichž většina donedávna považovala ručení pouze za formalitu a nečekala, že bude zatažena do dluhové pasti.

Právu to na základě rostoucího počtu dotazů postižených lidí potvrdil právník Rostislav Kovář ze specializovaného bezplatného portálu Poradnaveritele.cz. „Být ručitelem ale není jen tak nějaké formální podepsání papírů. Pokud si totiž ručitel potřebuje sám pro sebe půjčit v bance nebo vzít hypotéku, tak je již posuzován jako žadatel s možnou povinností platit dluh jinde. Jeho postavení je pak zhoršeno a snadno se stane, že hypotéku nebo úvěr kvůli ručitelství nedostane,“ zdůraznil Kovář.

Potopil ho kamarád

A co je horší, váš klidný život se díky jinému snadno promění v noční můru, jako se to stalo Jiřímu K. z Prahy, jenž nyní splácí bydlení svého bývalého kamaráda a sám žije v podnájmu.

„Když jsem před lety podepsal ručení na kamarádovu půjčku ve výši 1,2 miliónu korun, tak mne ani ve snu nenapadlo, že jeho dluh nakonec zaplatím já,“ vzpomíná čtyřicetiletý Jiří. Konečná částka se nakonec i s úroky přehoupla přes dva milióny korun.

A důsledky? „Deset let jsem neměl dovolenou, bydlím v pronajaté garsonce, jezdím starým rozpadajícím se autem a k tomu moji přítelkyni po šesti letech přestalo bavit neustálé šetření a splácení cizích dluhů, takže jsem zůstal sám,“ přiznává Jiří. Zkrátka život na draka.

Ošidné ručitelství

Ručení upravuje občanský i obchodní zákoník, přičemž je ze zákona vyžadována jeho písemná forma. Smyslem ručitelství je poskytnout věřiteli (nejčastěji bance) pocit jistoty, že o peníze, které půjčuje, nepřijde nadobro.

Ručitel obvykle vstupuje do hry, když nemůžete ručit například nemovitostí, třeba v situaci, kdy je už zatížena jinými zástavními právy a výše odhadní ceny již nedosahuje na požadovanou půjčku.

Ručitel na sebe bere povinnost vše vrátit, pokud to za předem dojednaných podmínek neudělá dlužník.

„Pokud banka písemně vyzve dlužníka ke splnění dluhu a ten bance nezaplatí, přesouvá se povinnost splácet na ručitele,“ konstatuje Kovář.

Ani úmrtí dlužníka není vysvobozením

Ručitele z jeho závazku nevysvobodí dokonce ani úmrtí dlužníka. „Jestliže by k ní došlo, přechází dluh na jeho dědice. Ti však odpovídají za dluh zemřelého pouze do výše nabytého dědictví. Jinak je povinností ručitele uhradit celý dluh nebožtíka. V této věci dříve nepanovala úplná shoda mezi soudy, ale Nejvyšší soud debaty ukončil a vyslovil tento názor, který je závazný pro všechny obdobné případy,“ dodal Kovář.

Jak se zahojit

V první řadě je nutné uhradit všechny dluhy, které vám na základě ručitelského titulu vznikly, teprve poté můžete jednat a chtít tyto peníze získat po dlužníkovi zpět.

Dlužníkovi pošlete výzvu k úhradě dluhu, ve které stanovíte přiměřený konkrétní termín, dokdy požadují peníze vrátit. „V případě, že dlužník nezaplatí, lze využít soudní cestu k tomu, abyste se domohli svých práv. Následuje podání žaloby a v případě, že ani tehdy dlužník nezaplatí, tak nastupuje exekuce.“

Anketa

Zaručili jste se někdy za půjčku někoho blízkého nebo známého?
Ano, ale svým známým a blízkým důvěřuji
28,6 %
Ne, když jde o peníze, příliš důvěřivý/á nejsem
71,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10012 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám