Hlavní obsah

Z pojistných podvodů se v Česku stává národní sport

Právo, Jindřich Ginter

Stále více Čechů se totiž pokouší oklamat pojišťovny a vylákat z nich peníze pomocí nejrůznějších rafinovaných fint. V meziročních srovnáních pojišťoven se po roce 2008 jedná o již druhý dramatický vzestup počtu odhalených případů.

Foto: Profimedia.cz

Při podvodech často poslouží oheň.

Článek

Například amatérský fotbalista z Prahy nahlásil ČP, že se mu při hře naštípla patní kost. Dostal téměř 80 tisíc korun. Detektivové pojišťovny zjistili, že se fotbalista v době, kdy měla probíhat intenzivní léčba, zúčastnil utkání a v jednom ze zápasů dokonce zazářil parádním gólem. Kontrola revizního lékaře potvrdila, že patní kost naštípnutá není.

Fotbalista musel vrátit pojistné plnění a čeká ho soud. Mezi úrazy, které se klientům nikdy nestaly, a přesto je nahlásili, jsou zhmožděniny měkkých tkání, podvrtnutí kotníků, kolen a spáleniny.

V suti chtěl „skrýt“ milióny

Mezi největší podvody posledního čtvrtletí patřila událost po požáru jedné z výrobních hal na východě republiky. Majitel nárokoval proplatit odvoz sutin a uložení na skládku. Detektivům ČP bylo podezřelé množství. Znalecký posudek, kterým se podnikatel oháněl, byl však účelově navýšen o 4,5 miliónu korun.

Česká pojišťovna za prvních devět měsíců letošního roku prošetřila téměř trojnásobně více podezřelých událostí než loni. Celkem už letos odhalila podvody za 253 miliónů korun v 547 případech.

Vyšetřovatelé Kooperativy za devět měsíců letošního roku prověřovali 800 podezřelých pojistných událostí. V polovině z nich prokázali pokus o podvod; jednalo se celkem o 110 miliónů korun. „Proti stejnému období 2009 se jedná o 21procentní nárůst,“ potvrdil Milan Káňa z Kooperativy, která nově registruje značný nárůst fingovaných vodovodních škod v domácnostech.

Také Generali hlásí meziročně zdvojnásobení počtu odhalených podvodů; ve srovnání s rokem 2008, kdy růst započal, je to u ní dokonce o 450 procent. Polovina případů spadá do havarijního pojištění, necelá třetina je v povinném ručení a bezmála dvacet procent v pojištění majetku.

Allianz během deseti měsíců „chytila“ podvody za bezmála 60 miliónů korun. I když nejvíce profesionálně organizovaných podvodů se provádí s auty, i jednotlivci to zkouší, například s úrazy.

Havárie vody častěji úmyslem

Podvodníci si podle Kooperativy začínají také více „hrát“ s vodou. Například podnikateli z Plzně při doplňování vody do akvária praskl ventil a voda prý zalila vzácné, ručně tkané koberce. Škodu vyčíslil na 2,7 miliónu korun.

Detektivové ČP na finančním úřadě však zjistili, že v majetku firmy žádné takové koberce nebyly a soudní znalec potvrdil, že by to ani z účetních důvodů nebylo povoleno, protože koberce v takové hodnotě jsou již uměleckými díly a nevztahuje se na ně ani běžné podnikatelské pojištění.

Dostala ho falešná srst

Pojistný podvod vystřižený jako z učebnice trestných činů udělal jistý motorista, který si vymyslel srážku se srncem. Vyšetřovatelé Generali si všimli rozporů v popisu nehody a nechali u znalce zhotovit posudek o původu srsti. Zásah. Pocházela z obchodu s rybářskými potřebami, kde se používá na vázání mušek.

Žháři se činí

„Neubylo ani žhářství. Restaurace, rekreační zařízení, diskotéky a sklady zapalují neprosperující podnikatelé, jindy zakládají podniky jenom proto, aby je po určité době nechali shořet a mohli tvrdit, že v nich měli věci, které tam však ve skutečnosti nikdy nebyly,“ připomněl Václav Bálek z Allianz.

Přístup některých podnikavců s nadsázkou vystihuje stará židovská anekdota, kdy jeden soused oznamuje druhému, že se právě pojistil proti ohni a krupobití, a ten udiveně reaguje: „Proti ohni, to chápu, ale jak děláš to krupobití?“

Po konfrontaci kápnou božskou

Pojišťovnám v odhalování takových „vykuků“, kteří i za cenu rizika až desetiletého vězení ve výsledku zdražují pojistky všem ostatním, pomáhají speciální programy. Pracují s nimi například v Allianz nebo České pojišťovně, kde unikátní software Virtual Crash přesně analyzuje průběh dopravní nehody.

Funguje jako nepřímý detektor lži, neboť po konfrontaci s vyhodnocením z Virtual Crash se už desítky účastníků sporných nehod přiznaly, že k havárii buď vůbec nedošlo, nebo se stala jinak, než původně popisovali.

Anketa

Máte nějakou vlastní zkušenost s pojistným podvodem?
Ano
13,1 %
Ne
86,9 %
Celkem hlasovalo 6527 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám