Hlavní obsah

Nové stavební spoření razantně reaguje na vládní škrty

Právo, Vladimír Čechlovský

Stavební spořitelny v posledních týdnech razantně reagují na avizované vládní škrty a ztráty lidí chtějí alespoň částečně kompenzovat akčními nabídkami. Celkově jsou výhodné, ale zaměřují se jen na klienty, kteří do konce roku nebo do konce ledna příštího roku uzavřou novou smlouvu. Nevztahují se tedy na dosavadní smlouvy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Nabídka spočívá jednak v lepším úročení vkladů po omezenou či celou dobu spoření, jednak v úlevách na poplatku za uzavření smlouvy, případně i ve zvláštní prémii dle výše počátečního vkladu.

Nové možnosti zhruba vykompenzují ztrátu na státní podpoře způsobenou jejím dodatečným zdaněním za letošní rok 50 % a někdy přinesou klientům i o dost víc.

Je ovšem důležité si z nabídky dobře vybrat. Ta či ona se nemusí hodit pro každého.

Vybrat si na míru

Například klient, který chce spořit postupně tak, aby každý rok získal maximální, byť sníženou státní podporu (stačí tedy vklad do 20 000 korun ročně), by měl vybírat z nabídek, které mu přinesou největší slevu na vstupním poplatku, případně i něco víc.

V tomto ohledu je nejlepší nabídka Lišky, která systémem prémií de facto dává smlouvu zdarma (do cílové částky 150 000 korun) a ještě prémii podle výše počátečního vkladu.

Klient, který letos vloží na smlouvu 20 tisíc korun (po odečtení úhrady za uzavření smlouvy), zde totiž získá dvě prémie, celkově 3000 korun. K tomu ještě poloviční státní příspěvek za letošní rok, tedy 1500 korun. Nabídka prémií se ale bohužel týká jen klientů, kteří u této společnosti uzavřou svou první smlouvu.

Pro zmíněného klienta může být atraktivní například i nabídka Wüstenrot. Je to jediná spořitelna, která nabízí zvýhodněné úročení – 2,5 % ročně – po celou dobu spoření. Úroky ostatních spořitelen činí dvě procenta ročně.

Připomeňme, že úroky připsané od příštího roku budou nově zdaňovány 15 procenty.

Jednorázový vklad se může vyplatit

Pro klienty, kteří se rozhodnou založit smlouvu a jednorázově vložit na účet vyšší částku, budou zase výhodnější jiné nabídky. A to ty, které nabízejí dočasně nebo trvale vyšší úrok.

Například klient, který letos na konci prosince založí v Modré pyramidě smlouvu na cílovou částku 160 000 korun, vloží jednorázově 120 000 korun, kterými si předplatí i všechny následující roky po celou dobu vázací doby, bude spořit rozhodně efektivně.

Hned na začátku spoření získá sníženou státní podporu za letošní rok (1500 korun) a za rok 2011 podporu v nové výši, to je 2000 korun. Vklady se mu příští rok zúročí čtyřmi procenty (nabídka 2+2 % po dobu jednoho roku).

Jen úrok tedy bude za příští rok činit přes 4800 korun hrubého, po zdanění přes 4000 korun. Další roky bude dostávat úrok 2 % a státní podporu 2000 korun ročně.

Obdobný efekt poskytne i jedna z nabídek Raiffeisen stavební spořitelny. Ta ale předpokládá cílovou částku aspoň 200 000 korun.

Posoudit starší smlouvy

Zdrojem peněz pro vyšší jednorázové vklady při uzavření nových smluv mohou být třeba starší smlouvy, u nichž již dávno uplynula vázací doba a které jsou úročeny jen sazbou 2 % ročně.

U nich se totiž bude roční výnos dle výpočtů ministerstva financí i se započtením státní podpory  a za předpokladu optimálního spoření ( tedy spoření tak, aby účastník využil každý rok maximální státní podporu a měl cílovou částku okolo 160 000 korun) pohybovat od 2,7 do 3,4 % ročně. Na smlouvách, kde je již naspořeno přes dvě stě tisíc korun, bude roční výnos ještě nižší.

Tyto starší smlouvy se proto může vyplatit zrušit a založit novou smlouvu. Podle výpočtu MF může u nové smlouvy činit výnos při optimálním způsobu spoření v nových podmínkách okolo 4,3 procenta hrubého ročně. A to bez započtení nynějších nabídek spořitelen.

Takového výnosu v současnosti jinde jen stěží dosáhnete.

U těchto starších smluv je ale třeba myslet na to, že i nadále ponesou slušný výnos a navíc mají jednu obrovskou výhodu. Lze z nich peníze téměř okamžitě v případě potřeby vybrat.

Někdy tedy může být lepší si staré smlouvy z toho důvodu ponechat a na nové smlouvě spořit raději pravidelně menšími úložkami podle finančních sil.

Co spořitelny nově nabízejí
Modrá pyramida
Úrok 2+2 % po dobu 1 roku
Podmínky: založení smlouvy do 31. ledna 2011, vklady musí být na účtu do čtyř měsíců po přijetí návrhu na uzavření smlouvy, minimálně je třeba vložit 10 tisíc korun, maximální cílová částka 1 milión.
Wüstenrot
Úrok z vkladů u nových smluv 2,5 % ročně
Raiffeisen stavební spořitelna
1. sleva na vstupním poplatku 1000 Kč
Podmínky: Uzavření smlouvy s cílovou částkou aspoň 200 tisíc Kč do 31. 12. 2010, zaplacení úhrady, zůstatek na účtu k 31. 1. 2011 aspoň 10 000 Kč.
2. sleva na vstupním poplatku 1500 korun
Podmínky: uzavření smlouvy s cílovou částkou aspoň 200 tisíc Kč do 31. 12. 2010, zaplacení příslušné úhrady, zůstatek na účtu k 31. 1. 2011 aspoň 20 000 Kč.
3. dvojnásobný úrok první rok spoření
Podmínky: uzavření smlouvy s cílovou částkou aspoň 200 tisíc Kč do 31. 12. 2010, spořicí tarif S041, půjde o dvojnásobek úroků připsaných k 31. 12. 2011, max. 10 000 Kč.
Stavební spořitelna České spořitelny
Poloviční poplatek za uzavření smlouvy – 0,5 % z cílové částky (přes internet zdarma), osvobození od poplatků při výběru peněz před uplynutím vázací doby.
Českomoravská stavební spořitelna
Smlouva zdarma a další prémie dle výše vkladu
Jde o prémii ve výši úhrady za uzavření smlouvy, max. 1500 Kč + prémii podle výše vkladu k 31. 12. 2010 (až 1500 Kč při vložení až 20 tisíc Kč)
Podmínky: první smlouva klienta v ČMSS, uzavření smlouvy do 31. 12. 2010, zaplacení úhrady za uzavření smlouvy do 31. 1. 2011.
Bonusový vklad
Jde o prémii 1 % z vkladů uložených do 31. 1. 2011 + neúčtování úhrady za vedení účtu do uplynutí dvou celých roků od uzavření smlouvy a neúčtování poplatku za vypovězení smlouvy ve vázací době
Podmínky: klientova první i následná smlouva, minimální vklad 70 tisíc Kč, maximální dle výše cílové částky.
Poznámka: Pokud je podmínkou nabídky vložení určité částky, nepočítá se do této částky zaplacení poplatku za uzavření smlouvy.

Co se má změnit ve stavebním spoření

Pro rok 2010

Zdanění  státní podpory za rok 2010 sazbou 50 % . Státní příspěvek by tak činil maximálně 2250 korun u smluv uzavřených do konce roku 2003, nebo 1500 korun u smluv uzavřených později.

Od roku 2011

Státní podpora se sníží na jednotných 2000 korun bez ohledu na okamžik uzavření smlouvy. Činila by 10 %  z  naspořené částky připadající na daný rok, maximálně z 20 000 korun.

Zdanění úroků z vkladů i úroků ze státní podpory sazbou 15 %. Úroků připsaných do konce roku 2010 by se zdanění netýkalo.

Zdanění tzv. úrokového zvýhodnění rovněž sazbou 15 %. Týká se starších smluv s tzv. úrokovým zvýhodněním, které bylo vázáno na podmínku, že si klient nevezme úvěr.

Zdanění se provede v okamžiku připsání na účet klienta, a týká se výše úrokového zvýhodnění poskytnutého za celou dobu spoření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám