Hlavní obsah

Nájem kanceláří v Evropě začíná zdražovat

Právo, gin

Nejvyšší dosahované nájemné v evropských metropolích ve třetím čtvrtletí 2010 rostlo. Vyplývá to z aktuální analýzy Property Times Europe zpracované mezinárodní poradenskou společností DTZ. Důvodem je mimo jiné vyšší poptávka ze strany nájemců, kteří se obávají dalšího vzestupu nájemného v nadcházejících letech způsobeného nedostatkem moderních kanceláří následkem utlumení výstavby v minulém roce.

Článek

„Tento trend je zřetelný i v Praze. Nejvyšší dosahované nájemné kleslo ve třetím čtvrtletí loňského roku na 20–21 eur za čtverečný metr. Dotklo se tak svého dna a od té doby zůstává stabilní, zatímco pobídky pro nájemce dosáhly již svého maxima,“ uvedla analytička DTZ Lenka Šindelářová.

Nájemci očekávají nedostatek kvalitních nových kancelářských prostor v blízké budoucnosti a chtějí využít příznivých podmínek, než začne nájemné znovu růst a pobídky klesat. V roce 2011 bude na pražský trh nemovitostí dodáno pouze 70 000 čtverečných metrů v dokončených administrativních objektech.

Nejvyšší progresi nájemného pak DTZ očekává v příštím roce v Londýně a v metropolích střední a východní Evropy.

Zdraží Varšava, Moskva, Kyjev

„Optimističtější předpovědi růstu ekonomiky ve střední a východní Evropě se přetaví v růst nájemného. U Varšavy očekáváme vzestup o 6,3 %, v Moskvě o 5,6 %, v Kyjevě o 5,4 %,“ dodal Tony McGough z DTZ.

Prognózy týkající se výše nájemného jsou podpořeny i výsledky realizovaných pronájmů. Podle DTZ dosáhl objem realizované poptávky za 12 měsíců nejnižšího bodu na konci 3. čtvrtletí 2009, a to 4,5 miliónu čtverečných metrů.

Na konci třetího kvartálu roku 2010 objem pronájmů za posledních 12 měsíců vzrostl na 5,8 miliónu čtverečných metrů.

Mírně optimistická čísla vykazuje postupně rovněž pražský trh s kancelářskými prostory: od července do září se v Praze pronajalo 46 300 čtverečných metrů (po odečtení renegociací je to 28 900 m2), což je sice o 2 % méně než v druhém čtvrtletí 2010, ale o 7 % více v meziročním srovnání.

„Od začátku letošního roku byly uzavřeny nové nájmy nebo přejednání v objemu 143 tisíc m2, což je srovnatelné s loňským stavem. Nově uzavřené smlouvy klesly meziročně o 20 procent na 78 000 m2.

Je to způsobeno výrazným podílem renegociací, jež letos tvoří zhruba 40 % v porovnání s cca 10% podílem v letech před vypuknutím krize,“ míní Šindelářová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám