Hlavní obsah

Stát chce nakupovat dobré nápady a přilákat do Česka byznys anděly

Právo, Jindřich Ginter

Stát bude přímo nakupovat zajímavé nápady a řešení od začínajících perspektivních firem, které přicházejí s inovacemi, ale potřebují peníze, aby je mohly prodat. Ministerstvo průmyslu a obchodu tak chce do Česka, respektive do českých mladých společností přilákat tzv. rizikový kapitál a business angels, kteří se zabývají tím, že investují své soukromé peníze do originálních projektů, majících šanci udělat díru do světa.

Článek

Konkrétní plány na vznik nového fondu rizikového kapitálu Ministerstvo průmyslu a obchodu představí v lednu. Fond by měl začít s částkou zhruba 1,2 miliardy korun především ze zdrojů Evropské unie, přispět má i státní rozpočet a soukromí investoři.

Rizikový kapitál nezná hranic a pramálo ho zajímají jakési koncepce, které si tady v duchu minulého století namalujeme.
Ivan Jukl, šéf agentury na podporu obchodu CzechTrade

„Stát bude prostřednictvím připravovaného fondu za předem jasně stanovených podmínek přímo nakupovat podíly v konkrétních inovativních projektech,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Podle něho po čase stát svůj podíl v novém podniku prodá a peníze se v ideálním případě i se ziskem vrátí zpět do fondu, kde pomohou dalším začínajícím firmám.

Hlavním cílem je překlenout mezeru mezi slušnými výsledky českého výzkumu a vývoje a mezi slabou schopností nápady prodat.

Počítá se i s neúspěchem části projektů

Tento typ fondů podle ministerstva už z principu počítá s tím, že určitý podíl podpořených firem na trhu neuspěje. Fond investuje pouze relativně malé částky, zato do většího počtu podniků.

Evropská unie většinou podporu omezuje výší 1,5 miliónu eur, tedy asi 37 miliónů korun na jednu firmu a rok.

Podobné fondy už fungují například ve Francii, v Itálii, na Kypru, v Litvě, v Lotyšku, ale třeba také na Slovensku a v Polsku a v Maďarsku.

Kapitalisty nezajímají koncepce, ale nápady

„Peníze na inovace - to je, oč tu běží. Začněme konečně soutěžit o globální peníze. A ty leží v rizikovém kapitálu, který se dnes zajímá o jediné – o inovace,“ tvrdí šéf státní agentury na podporu obchodu CzechTrade Ivan Jukl.

Podle něho je zatím absolutně jediným pojítkem zemí bývalého východního bloku neefektivnost státních institucí.

„Přístup k rizikovým financím je u nás ovšem na úrovni Tanzanie,“ píše zpříma v ostrém tónu Jukl na stránkách CzechTrade ve svém blogu.

Dosavadní způsob podpory českého exportu dokonce ve svém nejnovějším příspěvku označuje za přežitek.

Postupovat při dobývání trhů geograficky? Ale jděte…

Zastaralá škola si podle Jukla stále rýsuje plány ve stylu bleskové války, že nejprve exportně dobudeme Německo, potom Polsko a další sousední státy, pak se dáme směrem do zemí bývalého SSSR nebo vytáhneme přes kanál La Manche či zkusíme severní cestu.

„Je třeba vytvořit systém založený na inovacích, na komerčně úspěšných nápadech, které nefinancuje pouze chřadnoucí státní kasa, ale soukromí, rizikoví kapitalisté,“ podpořil Jukl nepřímo Kocourka.

Páteří koncepce hospodářské politiky státu by podle něj nemělo být „přerozdělování dotací na zahraniční prezentace ani obchod s daňovými prázdninami za velkosériové montážní haly.“

Hranice v byznysu pro investory a inovátory už dávno neexistují

„Trhy budoucnosti získá ten, kdo si bude umět říci o investice do inovačních projektů. A tyto peníze má právě rizikový kapitál, jenž nezná hranic a pramálo ho zajímají jakési koncepce, které si tady v duchu minulého století namalujeme. Čím jednodušší, tím lepší. Začněme tedy konečně soutěžit společně se Skandinávci a ostatními hráči naší ligy o globální peníze,“ zdůraznil Jukl ve svém blogu na stránkách CzechTrade.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám