Hlavní obsah

Německá ekonomika dál překvapuje, index firemní nálady je na tříletém maximu

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Motor eurozóny a největší ekonomika v Evropě – Německo – pokračuje i nadále v robustním růstu. Potvrdily to páteční výsledky ostře sledovaného indexu firemní nálady (IFO).

Článek

Ten každý měsíc zpracovává německý Institut pro ekonomický výzkum Mnichovské univerzity, který se ve svém průzkumu dotazuje více než 7000 německých podniků z oblasti průmyslu, stavebnictví a maloobchodního prodeje.

Po překvapivém zářijovém růstu se dalšího růstového měsíce dočkal IFO také v říjnu, kdy vstoupal ze 106,6 bodu na 107,6 bodu, což byl výsledek výrazně převyšující většinový konsenzus, podle kterého měl index klesat o tři desetiny bodu na 106,5 bodu. Jedná se již o jeho čtvrtý růst v řadě, díky čemuž se dostal na nejvyšší úrovně od poloviny roku 2007. Ještě začátkem minulého roku, kdy se německá ekonomika ponořila do hluboké recese, přitom index dosahoval svých historických minim poblíž úrovně 82 bodů.

Poměrně optimističtí jsou představitelé německých firem, ale také co se budoucího výhledu pro jejich další rozvoj týká. Stejný index, zpracovaný tentokrát na základě odhadů vývoje do dalších šesti měsíců, totiž rostl rovněž, a to až k úrovni 110,2 bodu. To znamená, že německé podniky počítají s tím, že by se měla jejich situace do budoucna dále zlepšovat.

Německo hýří optimismem

Pozitivní data z Německa jsou pouze dalšími v řadě, které z německé ekonomiky poslední dobou přicházejí. Ta si zatím vede v Evropě daleko nejlépe, když se jako jedna z mála může těšit z pokračujícího přílivu nových zakázek ze zahraničí a pozvolna rostoucí domácí spotřeby, které pomáhá relativně dobrý stav německého pracovního trhu. Ten je viditelně zdravější než v případě ostatních velkých evropských zemí. Německá míra nezaměstnanosti totiž dosahuje 7,5 %, což je výrazně méně než francouzských 9,3 %, italských 8,5 % nebo španělských 20,1 %.

Dobrý stav německého hospodářství je jedním z hlavních důvodů toho, proč v minulých týdnech dokázala evropská měna výrazně zpevňovat nejen na páru s dolarem, ale i vůči britské libře. Zatímco v USA i Británii totiž tamní centrální banky začínají opět inklinovat k možnosti podepření skomírající ekonomiky dalším monetárním stimulem, Evropská centrální banka o tomto kroku neuvažuje, a dokonce pokračuje v pozvolném utahování měnové politiky.

Euro drží zisky

To provádí snižováním objemu přebytečné likvidity, kterou v minulosti dodávala do systému, což vede k pozvolnému růstu úrokových sazeb na mezibankovním trhu, které jsou nyní výrazně vyšší než před několika měsíci. Zatímco si letos v dubnu mohly evropské banky mezi sebou půjčovat na tři měsíce za úrokovou sazbu 0,57 %, nyní musejí za stejnou půjčku platit 0,96 %. Ve spojených státech naopak banky za tříměsíční půjčku platí 0,27 %, což činí z eura měnu s vyšším výnosem, který tak přidává na jeho atraktivitě.

Euro si proto i v tomto týdnu zatím bez větších problémů drží své zisky, které nabralo na začátku září, kdy na páru s dolarem dokázalo růst o 9 % až k ceně 1,39 USD za euro.

Silné Německo pomáhá české ekonomice

Protože dosahuje podíl Německa na českém zahraničním obchodě více než 30 %, lze dopad robustního růstu německé ekonomiky pozorovat také v Česku. Například v srpnu rostla česká průmyslová produkce meziměsíčně o silných 1,2 %, což zvýšilo její meziroční tempo růstu na 12,9 %.

Tento fakt začíná postupně stlačovat dolů také míru nezaměstnanosti, která klesala v září druhým měsícem v řadě, až na 8,5 %, což je nejlepší výsledek od poloviny minulého roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám