Hlavní obsah

Nelakujte nás, zpražil Klaus vládu kvůli rostoucím cenám elektřiny

Právo, Jindřich Ginter

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) oznamoval zástupcům průmyslu čerstvý úspěch ze středečního jednání vlády, že se podařilo o něco snížit extrémní nárůst cen elektřiny v příštím roce kvůli neuváženým extrémním dotacím solárním elektrárnám, a místo potlesku dostal pořádný políček přímo od prezidenta Václava Klause. Ten vládě vzkázal, aby už lidi nelakovala co se týče rostoucích cen elektřiny.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Václav Klaus

Článek

„Stejně všichni zaplatíme zvýšenou cenu elektřiny, a je jedno z jakých šuplíčků si to šoupete. To si říkejte na vládě, pane ministře, ale ne na setkání CEP,“ řekl velmi důrazně prezident Václav Klaus Kocourkovi na semináři Centra pro ekonomiku a politiku (CEP), kde byla tématem „Fotovoltaika a růst cen elektřiny - hrozba pro český průmysl.“

"Jsem zástupce občana," pravil moderátor Klaus

Klaus tento seminář, na který do pražské budovy Autoklubu přišlo několik set posluchačů, moderoval a hned na začátku se sám výslovně pasoval do role zástupce občana. Za průmysl se do solárních elektráren, příliš vysokých dotací a státních garancí fotovoltaice, pouštěl šéf Vítkovic Jan Světlík.

„Nevím, jestli nám v názvu semináře nevypadl otazník. Já ve své nesmělosti nevím, zda ho tam dát, to se teprve ukáže,“ laškoval zprvu Klaus.

Výtečně sehrané - výsledek perfektní režie

Na druhou stranu však bylo zjevné, že Klausův ostrý řečnický výpad vůči Kocourkovi, potažmo vládě, byl jen výsledkem předem perfektně připravené režie. Evidentně se nejednalo o improvizaci a emotivní reakci, jak to na posluchače působilo.

Klaus totiž se šéfem Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josefem Fiřtem a ministrem Kocourkem ještě několik desítek minut před zahájením semináře společně ve velmi přátelském tónu ladil celkové vyznění a gradaci semináře.

A to se podařilo, neboť Klaus, který si sice hrál na moderátora, jenž by měl být logicky spíše v pozadí, ve skutečnosti v sále vyvolával, na rozdíl od ostatních řečníků, vlny bouřlivého potlesku představitelů průmyslu.

Zdroje jsou podle Klause nevyčerpatelné

Prezidentův výrok o šuplíčcích, z nichž budeme platit dražíš proud, byl totiž jen předzvěstí a své postoje dále vygradoval.

„Obnovitelné zdroje jsou začátkem konce, a pokud tento nesmyslný termín, který žádné ekonomické teorie neznají, vůbec přijmeme, tak je to kapitulace a prohrajeme všechno,“ prohlásil Klaus. Podle něho žádná vyčerpatelnost zdrojů nehrozí.

Opakovaně posluchače vyzýval, aby si lidé připomněli, kdo pro masivní státní podporu slunečních elektráren hlasoval. „Stát to způsobil, nikdo jiný. Politikové, kteří byli u toho, si nedostatečně sypou popel na hlavu,“ zdůraznil Klaus.

Vláda prý podlehla manipulaci s daty, chystají se mezinárodní arbitráže

Česká fotovoltaická průmyslová asociace vyzvala vládu, aby upustila od srážkového zdanění solární energie.

„Jde o zbytečný krok, protože odhady zdražení ze strany ERÚ jsou zmanipulované a vůbec neodráží realitu. Srážkové zdanění pouze poškodí důvěryhodnost České republiky a spustí vlnu arbitráží. Investoři si takovou zásadní změnu podmínek nenechají líbit,“ reagoval prezident České fotovoltaické průmyslové asociace František Smolka.

„Srážku daně provede distribuční společnost, která vykupuje elektřinu z fotovoltaických elektráren. Dodatečné snížení garantované ceny formou této tzv. daně povede k úspěšným soudním sporům a arbitrážím proti České republice,“ varoval Pavel Doucha z advokátní kanceláře, která asociaci zastupuje.

Za vším je snaha ČEZ vymýtit u nás solární elektřinu, tvrdí Smolka

„Vláda se nechává manipulovat pomýlenými údaji ERÚ, které jsou naprosto mimo realitu. Pokud zohledníme pokles ceny elektřiny na burzách, tak zdražení může být pouze 3,1 % pro domácnosti a 5,2 % pro firmy,“ vypočítává Smolka.

ERÚ podle něho nadhodnocuje výkony nejen fotovoltaiky, ale i jiných obnovitelných zdrojů energie. „Odhady jsou založeny na datech od distributorů energie a společnosti ČEZ. Tyto firmy ale mají zájem na tom, aby odhady zdražení byly co nejvyšší. To je jako udělat kozla zahradníkem,“ tvrdí Smolka.

Reklama

Výběr článků

Načítám