Hlavní obsah

Na stavebním spoření se bude brzy i prodělávat

Právo, Jindřich Ginter

U nového stavebního spoření se lidem může brzy stát, že na něm zprvu dokonce prodělají, neboť výnosy ořeže nejen zdanění státního příspěvku, ale i poplatky stavebních spořitelen. Ty se platí ihned, ale počítány jsou až z budoucích úspor, tedy cílové částky. Právo na to upozornil Patrick Nacher ze specializovaného serveru Bankovnipoplatky.com.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Cash flow na prvním výpisu z účtu může být navzdory státnímu příspěvku dokonce záporné – záleží na výši úročeného vkladu a výši poplatku u dané spořitelny. Místo spoření vám tedy stavební spoření vaše finanční prostředky v prvním roce naopak ukrojí,“ uvedl Nacher.

Přístup spořitelen: Čím víc peněz nám chcete dát, tím víc zaplatíte za to, abyste tak mohli učinit.
Patrik Nacher

Průměrná cílová částka stavebního spoření v tuzemských spořitelnách je u smluv uzavřených v letošním roce 314 tisíc korun a vstupní poplatek činí v průměru tisíce korun (jedno procento z cílové částky). „V případě 50% zdanění státního příspěvku a dodanění úrokových výnosů, se stane produkt ještě méně výhodný,“ tvrdí Nacher.

Návratnost poplatku i několik let

Například u Modré pyramidy je výše poplatku zastropována až na 10 000 korun, to znamená, že pouhá návratnost tohoto jednorázového poplatku i bez uvažování časové hodnoty peněz může trvat několik let. Ořezání státní podpory tuto dobu ještě více prodlouží.

Jen za první polovinu letošního roku uzavřeli obyvatelé České republiky zhruba 293 tisíc nových smluv na stavební spoření s celkovou cílovou částkou téměř 92 miliard korun.

Platíte ihned jedno procento z budoucích úspor

Většina z nových klientů hned při uzavírání smlouvy zaplatila vstupní poplatek, který spořitelny požadují a který je zpravidla procento z cílové částky.

„To neznamená nic jiného, než že noví střadatelé zaplatili desátku z peněz, které budou mít k dispozici až za několik let,“ dodal Nacher.

Je fakt, že stavební spořitelny v poslední době přicházejí s marketingovými akcemi, kdy ve snaze nalákat lidi na nové smlouvy, slibují sjednání spoření bez poplatků. Jsou to však výjimečná zvýhodnění.

„Poplatky u stavební spořitelen jsou systémově nastavené v tom duchu, že čím víc peněz nám chcete dát, tím víc zaplatíte za to, abyste tak mohli učinit,“ uzavřel Nacher.

Poplatky u stavebních spořitelen
Stavební spořitelnaVstupní poplatekPozn.
Českomoravská stavební spořitelna1 % z cílové částky nebo z rozdílu cílových částekMaximálně 15 000 Kč
Modrá pyramida1 % z cílové částkyMaximálně 10 000 Kč
Wüstenrot – stavební spořitelna1 % z cílové částkyMaximálně 30 000 Kč
Raiffeisen STAVEBNÍ SPOŘITELNA1 % z cílové částky0,85 z cílové částky pro klienty, kteří v den podpisu nedosáhli 25 let
Stavební spořitelna České spořitelny0,5 % z cílové částky, s využitím elektronického formuláře zdarmaMaximálně 7 500 Kč
Zdroj: bankovnipoplatky.com

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám