Hlavní obsah

Některé banky nabízejí bankomaty i pro nevidomé

Právo, Jindřich Ginter, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 220 bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny je nově vybaveno hlasovou aplikací pro nevidomé. Jde o dosud největší počet bankomatů pro handicapované. Nevidomí se k bankomatu připojí prostřednictvím běžných sluchátek, a od té chvíle ovládají jednotlivé aplikace klávesami podle hlasových povelů ve sluchátkách.

Článek

První bankomat pro nevidomé a slabozraké občany zprovoznila Česká spořitelna v březnu 2005. Z celkového počtu 1264 bankomatů upravila pro nevidomé pět desítek.

„Funguje to tak, že nevidomý klient si v pobočce banky zapůjčí sluchátka, případně použije vlastní, a prostřednictvím hlasového navádění vykonává transakce. Bankomaty s modulem pro nevidomé fungují standardně jako ostatní, nejedná se tedy o žádné speciály,“ upřesnil Jan Holinka z České spořitelny.

Kromě toho 26 největších poboček ČS ve všech regionech ČR je vybaveno tzv. indukční smyčkou, což je pomůcka, která pomáhá sluchově postiženým klientům zlepšit komunikaci s bankovním poradcem.

Průběh jednotlivých kroků sice není z bezpečnostních důvodů na monitoru bankomatu zobrazován (na dispelji je jen značka "nevidomý"), a veškeré pokyny jdo do sluchátek, nicméně mluvčí ČSOB a Poštovní spořitelny Denisa Salátková pro Právo připustila, že nevidomí jsou u bankomatů přece jenom vystaveni většímu riziku okradení.

"Většina těchto bankomatů se však nachází u poboček pod bezpečnostním dohledem," dodala Salátková.

Zloději mohou snadno zneužít toho, že člověk nevidí

Nevidomý si ale například nemůže na vlastní oči ověřit, zda někdo s bankomatem nemanipuloval a neinstaloval tam odčítací zařízení, zda někdo nestojí už příliš blízko za zády a nechystá se hotovost vytrhnout z ruky či zda od bankomatu člověka nesleduje, aby ho okradl později, až bude dál.

Právě taková obezřetnost však patří k základním bezpečnostním pravidlům, když vybíráte peníze z bankomatu.

Další banky s nevidomými klienty u bankomatů zatím vůbec nepočítají. "Úpravy na bankomatech pro nevidomé nemáme a banka o tom zatím neuvažuje," řekla Právu například Monika Klucová z Komerční banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám