Hlavní obsah

Češi teď řeší hypotéky, na důchodové spoření jim už nezbývá

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spořit si kromě odvodů na sociální pojištění ještě navíc přes sto tisíc ročně na důchod už v produktivním věku, aby byl člověk na stáří v pohodě? Pro většinu Čechů je to nereálné. Jedním z hlavních důvodů je to, že lidé v nejlepších letech právě teď mají co dělat, aby vůbec zvládli splátky hypoték, které mají na dvacet i více let, a řada z nich si splátkové období musela ještě prodloužit.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Takže, když vše dobře půjde, budou rádi, že až dnešním třicátníkům bude táhnout na šedesátku, budou mít hypotéku z krku. A na důchodové spoření už nebudou mít čas.

Tyto závěry vyplývají z obsáhlé studie, kterou pro Mezinárodní ekonomické fórum Zlaté koruny připravily společnosti EEIP a CCB – Czech Credit Bureau a jsou výchozím podkladem pro úterní diskuzi v Praze za účasti premiéra Petra Nečase a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, která se má týkat penzijní reformy.

Studie výslovně upozorňuje na to, že v druhé polovině letošního roku překročily dluhy českých domácností jeden bilión korun, přičemž rozhodující část objemu úvěrů byla poskytnuta na dlouhodobé finanční závazky domácností v podobě pořízení bydlení, většinou formou hypoték.

Husákovy děti mají nejvíce hypoték a tvrdě se jich dotkne i penzijní reforma

Studie dále uvádí, že nárůst objemu hypotečních úvěrů je nejdynamičtější u věkové kategorie 35 – 44 let, tedy u silných populačních ročníků, kterých se penzijní reforma dotkne velmi výrazně.

Přestože se v příštích dvou třech letech dá očekávat v souvislosti s doznívající krizí stagnace zadluženosti domácností, dlouhodobě lze spíše počítat s jejím dalším nárůstem. Logicky tak podle autorů studie vyvstává otázka, z čeho tito lidé při vysokých splátkách hypoték ještě budou spořit na stáří.

Vedle pokračujícího zadlužování je třeba brát v úvahu i další dlouhodobá rizika, jako je nepříznivý demografický vývoj nebo nízká konkurenceschopnost české ekonomiky.

Vlastní bydlení je nejlepší pojistka

Názory na zadlužování však nemusí být jednoznačné. Někteří ekonomové považují investice do bydlení za rozumnou formu zajištění v důchodu, kdy lze ušetřit nejméně čtvrtinu i více životních nákladů. Otázkou je, zda tyto zdroje nebudou chybět v penzijních fondech, z nichž se penze budou nepřetržitě vyplácet.

Anketa

Do čeho dáváte nejvíce peněz?
Do stavebního spoření
33,1 %
Do penzijního připojištění
8,8 %
Do hypotéky
51,5 %
Do životního pojištění
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15391 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám