Hlavní obsah

Věřitelé teď více tlačí na dlužníky kvůli zdražení soudních poplatků

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věřitelé se teď ještě více snaží dostat své peníze z dlužníků co nejdříve, pokud možno do konce roku, aby se vyhnuli citelnému zdražování soudních poplatků u elektronického platebního rozkazu. U vyšších částek může jít totiž až o statisíce.

Článek

„Hlásí se nám stále více lidí, kteří chtějí řešit své nedobytné pohledávky ještě do konce tohoto roku. Nárůst poplatků u elektronického platebního rozkazu ze současných dvou procent z žalované částky na plánovaných zhruba šest procent je dostatečnou motivací k tomu, aby začali jednat ještě letos,“ řekl Právu Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz.

Od roku 2008, kdy byly zavedeny, se podalo téměř půl miliónu elektronických platebních rozkazů. Ministerstvo spravedlnosti nyní pracuje na novele zákona, která by měla zvýšit stávající soudní poplatky o třetinu až polovinu, a současně chce zrušit dosavadní zvýhodnění elektronického platebního rozkazu.

Od tohoto kroku resort ministra Pospíšila očekává, že by měl do státní kasy přinést kolem 200 miliónů korun.

„Podnikatelé, právníci i justice si přitom od tohoto kroku v roce 2008 slibovali zrychlení a samozřejmě i zásadní zjednodušení agendy spojené s vymáháním dlužných pohledávek,“ dodal Kovář. Tento záměr se naplnil, nicméně poplatky za elektronický platební příkaz od příštího roku citelně zdraží.

Vymáhání se zdraží na více frontách

To je už druhý krok, který prodraží vymáhání pohledávek. Ministerstvo vnitra totiž zas chce zpoplatnit datové schránky, které v hojné míře využívají exekutoři, když komunikují s věřitelskými úřady a firmami v případě daného dlužníka. Ve výsledku by tyto zvýšené náklady ve výši až tisíce korun platili dlužníci.

Jak to funguje dnes a co se plánuje

Výše soudního poplatku u elektronického platebního příkazu doposud činí dvě procenta z žalované částky. U částek nepřevyšujících 15 tisíc korun se hradí paušální minimální částka 300 korun, přičemž elektronický platební rozkaz je možné podat pouze u sporů do jednoho miliónu korun.

Podle Ministerstva spravedlnosti by se minimální sazba poplatků měla zvednout na tisíc korun, současně s tím by se zvýšila i hranice, do které se tento poplatek hradí, a to z původních patnácti na 25 tisíc korun.

Ministerstvo spravedlnosti zároveň uvažuje o zrušení dočasného zvýhodnění při podání elektronického platebního rozkazu, napříště by výše soudního poplatku měla být u všech variant podání shodná. Otázkou zůstává, do jaké výše se tato částka nakonec vyšplhá.

S největší pravděpodobností se bude opět jednat o určité procento z vymáhané částky, v rámci tiskové konference hovořil ministr Pospíšil o příkladech ze zahraničí, kde je obvyklá výše na úrovni šest procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám