Hlavní obsah

Vichřice servala střechu, podle pojišťovny byla o 2 km/h pomalejší

Právo, Jindřich Ginter

V živelním pojištění mohou být chytáky, respektive někdy si lidé myslí, že jsou na určitou událost pojištěni, a když se něco stane, mohou být nemile překvapeni. Čtenář deníku Právo například napsal, že nedostal od pojišťovny plnění, protože podle definice meteorologů nedosáhla jedna lokální vichřice, která mu zničila střechu, naplnění pojmu vichřice pouze o 2 km za hodinu. Požádali jsme pojišťovny o vyjádření.

Foto: René Chvalina, Právo

Dům zničený vichřicí. Ilustrační foto.

Článek

„Po živelních pojistných událostech býváme při tak malých rozdílech vůči klientům vstřícní, takže dvoukilometrový rozdíl ve výkladu pojmu vichřice by určitě nebyl důvodem k nevyplacení pojistného plnění,“ reagoval Václav Bálek z Allianz.

„Vichřice je u nás klasifikována jako proudění větrů o rychlosti vyšší než 75 km/hod. Každá škodní událost se však likviduje individuálně, přihlíží se k mnoha faktorům a vždy závisí na konkrétní situaci,“ sdělil Tomáš Zavoral z Direct pojišťovny.

„Vichřicí se rozumí dle našich pojišťovacích podmínek proudění vzduchu, které v místě pojištění dosáhlo rychlosti nejméně zhruba 75 km/h. Vzhledem k riziku možných pojistných podvodů si musí pojišťovny toto živelní nebezpečí opravdu přesně vyspecifikovat,“ zdůraznila Kateřina Bílá z Wüstenrotu.

„Klasifikace pojmů může být v různých pojišťovnách různá. Proto by si klienti měli buď sami ještě před sjednáním pojištění, nebo pak ve spolupráci s pojišťovacím poradcem projít pojistné podmínky – zejména ty části, které se týkají rizik, předmětu pojištění a limitů,“ radí Dagmar Koutská z České pojišťovny.

Vichřice je podle ní běžně u většiny pojišťoven stanovena v pojistných podmínkách podle hydrometeorologické stupnice síly a rychlosti větru.

Vodítkem škody v okolí

„Záleží na individuální praxi jednotlivých pojišťoven. Rychlost vichřice bývá definována v pojistných podmínkách. Obvykle se za vichřici považuje vítr o rychlosti nad 72 km/hod., což odpovídá osmému stupni Beaufortovy škály,“ dodal Milan Káňa z Kooperativy.

Meteorologická měření se však podle něj provádějí bodově, proto může být sporné, jaké rychlosti vítr dosahoval v místě škody.

„Vodítkem pro uznávání nároků bývá zjištění, zda vítr způsobil i jiné škody na stromech či stavbách v těsném sousedství místa pojištění,“ dodal Káňa.

Mapa větrů s rizikovějšími oblastmi je výjimečná

Povodňové mapy jsou už známá pomůcka, která rozhoduje o tom, zdá vám majetek vůbec pojistí a za kolik. Jenže stále častěji ničí naše domovy také lokální větrné smrště. Existuje proto něco jako mapa větrů?

„Pracujeme i s mapami postihujícími výskyt vichřice,“ potvrdila Právu Dagmar Koutská z České pojišťovny (ČP). Generali, patřící do stejné skupiny jako ČP, je však v tomto ohledu zdrženlivější.

„Je pravda, že mezi největší přírodní kalamity posledních let patří orkán Kyrill z ledna 2007 nebo vichřice Ema z března 2008. Od té doby jsme se ale s větrnou smrští obdobných rozměrů nesetkali. Větrná mapa může existovat například v Karibiku, kde rok co rok se železnou pravidelností přichází období tornád. V ČR se podobné vichřice mapou větrů zřejmě předpovídat nedají,“ míní Jiří Cívka z Generali.

„Tato mapa existuje, ale pojišťovny ji příliš nevyužívají. Slouží primárně pro meteorologické potřeby. Stanovují se stupně větrnosti, ale my tento faktor v rámci pojistných smluv nevyžadujeme,“ reagovala Kateřina Bílá z Wüstenrot.

 Vítr vane v každé ulici jinak, tvrdí Bálek

„Každý objekt má vlastní povodňovou historii, ale vítr vane v každé ulici jinak a navíc není stejně silný ve všech výškách,“ dívá se na to skepticky Václav Bálek z Allianz.

„Zprovoznění větrných map je dlouhodobou záležitostí. Ve srovnání s povodňovými mapami, v nichž lze jednoznačně označit oblasti, které voda v případě povodní ohrozí, je logicky mnohem obtížnější vygenerovat lokality, které jsou pravidelně vystaveny riziku silného větru,“ dodala Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven.

„Pojistitelé se dosud shodují v názoru, že nahodilost vichřice a místní odlišnost v jejím působení je oproti povodni o tolik větší, že žádné detailní mapování není v praxi možné,“ sdělil Milan Káňa z Kooperativy.

Zájem o pojištění proti živlům roste

Živelní pohromy figurují jen asi ve čtvrtině pojistných událostí, kde je poškozen či zničen majetek, ale zcela dominují v objemu škod. A to je ten pravý důvod, proč se lidé začínají více zajímat o pojištění proti živlům. Zejména po letošních povodních a mohutných krupobitích. Vyplývá to z informací České asociace pojišťoven (ČAP).

„V objemu škod je řádění živlů na prvním místě a částky se pohybují až v miliónech korun na jednu pojistnou událost,“ upozornila Marcela Kotyrová z ČAP.

Větší ochota lidí se pojišťovat proti živelním událostem se netýká jen nemovitého majetku, ale i motorových vozidel.

„Zde si motoristé musejí buď sjednat havarijní pojištění, nebo uzavřít doplňkové připojištění k povinnému ručení. Zájem zaznamenáváme o obě varianty,“ uvedla Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny.

Zejména doplňkové pojištění přírodních rizik je podle ní v současné době motoristy hodně žádané. "Pojistka pokrývá rizika škod na motorových vozidlech vlivem živelních událostí, střetem se zvířetem či poškození plastových částí a kabeláže v motorovém prostoru auta,“ dodala Svobodová.

Standardní povinné ručení totiž na škody způsobené povodněmi, bouřkou či krupobitím nepamatuje. Výjimkou je jen povinné ručení nabízené pojišťovnou Kooperativa, kde je živelní pojištění zahrnuto v pojistných podmínkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám