Hlavní obsah

Disciplína firem připomíná divoký západ, stát přichází o miliardy

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by stát za neplnění informačních povinností firem působících v Česku důsledně ukládal pokuty, mohly by do pokladny přitéct až desítky miliard. Stát však nevyžaduje plnění informační povinnosti ani po firmách, které se účastní veřejných zakázek. Jde především o výsledky hospodaření, které by měly být ze zákona veřejné.

Článek

Upozornila na to mezinárodní poradenská společnost Dun & Bradstreet, která se zabývá poskytováním ekonomických informací a hodnocením firem po celém světě.

Více než 60 % českých společností podle ní dlouhodobě ignoruje platné zákony, když neukládá výsledky svého hospodaření, tedy účetní závěrku a výroční zprávu, do sbírky listin obchodního rejstříku.

Za rok 2009 informační povinnost dosud nesplnilo 83 % českých společností, ačkoliv základní termín vypršel již koncem července. Nejhorší přístup k plnění informačních povinností mají dlouhodobě malé firmy s tržbami do 10 miliónů korun.

Z hlediska právní formy zákonnou povinnost spolehlivěji plní spíše akciové společností než společnosti s ručením omezeným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám