Hlavní obsah

Samoživitelka podala na exekutora trestní oznámení za zpronevěru

• Aktualizováno
Právo, Jindřich Ginter

Zkrachovalé manželství, dluhy po partnerovi, nedobytné výživné a ještě k tomu podivné chování exekutora, který řízení protahoval a předkládal soudu neúplné dokumenty. Tyto peripetie prožívala čtenářka Práva Markéta S. z Prahy, matka dvou dospívajících dětí, než se rozhodla podat trestní oznámení na exekutora pro zpronevěru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak popsala Právu, vše začalo před čtyřmi lety, kdy jí bývalý manžel přestal vyplácet výživné na dvě děti. Stal se z něho alkoholik a bezdomovec.

„Jediný majetek, který měl, a to se mnou napůl, byla ideální polovina pozemku s dřevěnou chatkou. Bývalý manžel měl mnoho exekucí, včetně VZP kvůli dlužnému zdravotnímu pojištění. A ta dala na jeho ideální polovinu exekuci, já jsem byla v pořadí až jako druhá s exekucí pro výživné,“ vzpomíná Markéta S.

Vzhledem k tomu, že VZP byla první v pořadí, požádala proto exekutora Otakara S. o vyhlášení dražby. „Bylo velmi těžké prodat jen jednu ideální polovinu pozemku, a tak jsem se rozhodla, že svou polovinu prodám také. Po asi půl roce jsem si sehnala kupce, kdy paní si koupila ode mě půlku a její partner si vydražil druhou půlku, zaplatil dražební jistinu, kterou exekutor stanovil, a po dražbě vyplatil ihned zbývající část, za kterou nemovitost vydražil,“ popisuje celý proces Markéta S.

To bylo v srpnu 2008. Vše tedy proběhlo, jako mělo, ale peníze získané z dražby exmanželovy ideální poloviny pozemku jí žádné nepřišly.

Arogance a šlendrián

Žádala proto několikrát exekutora, aby urychlil svůj postup. „Odbyl mě slovy: jste státní zaměstnanec, tak peníze nepotřebujete. Poté jsem ho ještě několikrát kontaktovala, ale již nikdy nebyl k zastižení anebo jen sliboval. Kontaktovala jsem několikrát i okresní soud, kterému měl exekutor předložit ke schválení tzv. kalendář, aby peníze mohly být vyplaceny.“

Ten loni v květnu tento návrh podal, ovšem neúplný, a to ho několikrát soudkyně vyzývala k doplnění, ovšem neúspěšně. V listopadu 2009 nařídila jednání a pro neúplnost v podání a procesní chybě exekutora věc odročila na neurčito s tím, že až exekutor nedostatky odstraní, tak nařídí jednání.

„Na chodbě před tímto jednáním se mi ještě exekutor pochlubil, že již konečně bydlí v nově postaveném rodinném domě. V únoru 2009 jsem podala stížnost na exekutora k exekutorské komoře. V srpnu jsem se telefonicky dotazovala, co je s mou věcí, a bylo mi řečeno, že je věc v šetření. Letos v únoru jsem psala k rukám prezidentky exekutorské komory a opět jsem se v červnu telefonicky dotazovala. Bylo mi řečeno, že dvakrát vyzvali exekutora a on se jim neozval, že oni nemají právo zasahovat do jeho spisů a že když na jejich výzvy nereaguje, tak oni s tím nic neudělají.“

V červnu 2010 měla kvůli tomu jednat kárná komise exekutorské komory, ale Markéta S. žádné vyjádření nedostala. Markéta S. nakonec podala na exekutora trestní oznámení pro zpronevěru. Věc samozřejmě nebyla ještě dořešena.

Pikantní je, že nový majitel pozemku s ním stále nemůže nakládat, protože za exmanželem Markéty S. stále chodí další a další exekuce.

Bude i exekuce na exekutora? ptají se kupující pozemku

"Já mám tu zmiňovanou půlku pozemku. A můžu říct, že jsem už zmatený a nevím co dál. Výhoda je, že paní S. chce ten zbytek peněz (na výživné), a tak proto podniká víc než my. Ale příští rok chceme na tomto pozemku stavět chatu a dokážete si představit, co se bude asi dít, když tam něco postavíte a je na tom exekuce," napsali Novinkám Pavel K. a Martina S, kteří v pondělí ráno s velkým překvapením zjistili, že Právo a Novinky.cz píší o případu, jenž se jich osobně týká.

Podle Pavla K. je to daleko horší, než to na první pohled vypadá. "Měsíce trvalo, než jsem z tohoto exekutora vymámil potřebné doklady pro katastr, které oni potřebují, a dvakrát byly špatné. Asi na něho také podám trestní oznámení," uzavřel zatím Pavel K.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám