Hlavní obsah

Americká nezaměstnanost se zvýšila na 9,6 %. Trhy dále rostou

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První pátek v novém měsíci přinesl z USA tradiční výsledky z pracovního trhu. Ty představují důležitou část mozaiky vyobrazující oživení americké ekonomiky, o jehož dalším trvání začali obchodníci v minulých měsících vážně pochybovat.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Článek

A ani nově příchozí data jednoznačnou odpověď na otázku, zda americká ekonomika směřuje znovu do recese, nebo bude pokračovat ve svém růstu, nenabídla. Míra nezaměstnanosti začala totiž v srpnu znovu stoupat, zatímco soukromý sektor ve stejném měsíci vytvořil o něco více pracovních míst, než s čím počítal většinový konsenzus na trhu.

Srpnová nezaměstnanost podle Úřadu pro pracovní statistiky rostla o desetinu procenta na 9,6 % a stále zůstává jen lehce pod svým maximem z loňského listopadu, kdy se vyšplhala na 10,2 %. Americká ekonomika totiž v srpnu přišla o 54 tis. pracovních míst, což bylo ale z velké části způsobeno hromadným propouštěním ve vládním sektoru, které trvá již třetím měsícem a které je výsledkem výrazného zvýšení zaměstnanosti v důsledku tvorby krátkodobých pracovních míst. Ty vytvořil začátkem roku statistický úřad v důsledku pravidelného sčítání lidu, které v USA probíhá vždy jednou za deset let.

Daleko více informativní proto byly statistiky soukromého sektoru, který dokázal v srpnu vytvořit 67 tis. nových pracovních míst. To bylo sice méně než červencových 107 tis., zároveň ale více, než co očekával většinový konsenzus na trhu, který počítal s růstem zaměstnanosti o 41 tis. míst. Soukromý sektor tak již osmým měsícem v řadě dokázal tvořit nová pracovní místa.

Výrobní sektor znovu zaostává

Většina přírůstku zaměstnanosti v soukromém sektoru však byla generována v srpnu sektorem služeb, který přidal téměř 70 tis. pracovních míst. Jak ale z údajů Úřadu pro pracovní statistiky dále vyplynulo, překvapivým propadem (-27 tis.) si začala v srpnu opět procházet výroba. Ta zaznamenala první úbytek zaměstnanosti od konce minulého roku. Že s výrobním sektorem není vše v pořádku, naznačují i data z posledních týdnů, kdy jsme byli svědky prudkého snížení objemu nových objednávek, který je navíc doprovázen růstem zásob.

Firmy tak začínají vyrábět v daleko větší míře do skladů, a pokud poptávka po jejich zboží nezačne znovu stoupat, mohou se Spojené státy do dalších měsíců dočkat výrazného útlumu výrobní aktivity a dalšího propouštění. Je to přitom právě výrobní sektor, který tvoří páteř americké ekonomiky a jehož vývoj mají služby, kde je zaměstnáno kolem 80 % všech pracujících, tendenci s odstupem několika měsíců následovat.

Odpolední reakce na zveřejněná data však byla poměrně pozitivní. Trh se díky nim dokázaly vyvézt na růstové vlně z předchozích dnů, a tak jen v Evropě akciové indexy rostly opět o více než procento. V kladných číslech otevřely také americké burzovní indexy, které svým 4% růstem z předchozích dvou dnů zatím dokonale popírají historickou statistiku, podle které je září tradičně pro akciové trhy nejhorším měsícem v celém roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám