Hlavní obsah

Americký trh s bydlením je znovu na dně

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Jen pár měsíců poté, co odezněly stimulační efekty americké vlády a centrální banky, dostává se americký trh s bydlením znovu do značných problémů. To jasně dokázaly výsledky z tohoto týdne, kdy byly zveřejněny červencové údaje o prodejích nových a starších domů, které překvapily i ty největší pesimisty.

Článek

Oba ukazatele se totiž dostaly na svá nová historická minima. Například prodeje nových domů klesly na pouhých 276 tis., zatímco prodeje starších domů se propadly na 3,83 mil. To je hluboko pod úrovněmi, kde se oba ukazatele pohybovaly ještě koncem druhého čtvrtletí, kdy prodeje nových domů dosahovaly až 500 tis. a starších domů dokonce 5,7 mil.

Dramatický propad byl způsoben ukončením vládního programu, který umožňoval domácnostem započíst si slevu na dani ve výši 8 000 dolarů v případě, že si nové bydlení kupují poprvé, nebo 6 500 dolarů pokud si nové bydlení kupují s odstupem pěti let.

Jak se nyní ukazuje, podpůrný efekt vládních opatření byl pouze dočasný a do dalších měsíců tak zřejmě budou muset američtí politici společně s centrálními bankéři vymyslet, co dělat s rostoucím převisem nabídky volných domů, která se začíná opět prudce zvyšovat. Zatímco ještě v červnu by se totiž celková nabídka neprodaných domů při současném tempu prodejů vyčerpala za 8,9 měsíců, v červenci již toto číslo narostlo na 12,5 měsíce, což je ještě více než v roce 2008, kdy byla situace na trhu s bydlením nejhorší.

Normální stav neprodaných domů odpovídá přibližně šesti měsícům. Byla to přitom právě velká nabídka neprodaných domů, která v letech 2006–2008 vystupňovala tlak na pokles cen domů, který následně způsobil americkým bankám obrovské ztráty a odstartoval celosvětovou finanční krizi.

Problémy nemá jen trh s bydlením, akcie dále klesají

Uplynulý týden však ukázal, že to není pouze trh s bydlením, ale kompletně celá ekonomika, která se dostává do problémů. Například objednávky kapitálového zboží, které slouží jako jeden z barometrů budoucí výrobní aktivity, klesaly v červenci o 2,7 %. Strojírenské objednávky, nebo objednávky výpočetní techniky pak doslova zkolabovaly, když se propadly o 15 % a 12,7 %.

Není proto příliš překvapivé, že akciové indexy již třetím týdnem v řadě pokračují ve svém sestupném trendu. Například americký burzovní index S již od pondělka ztratil 2,3 % ze své hodnoty a velmi podobně si zatím vede i panevropský Eurostoxx50.

Že americká ekonomika zpomaluje, by měly potvrdit i v pátek odpoledne zveřejněné výsledky revize HDP za druhé čtvrtletí, která by měla upravit původně odhadovaný růst z 2,4 % na pouhé 1,5 %. Opětovné zpomalování americké a posléze i světové ekonomiky bude také jedním z hlavních témat dnešního sympozia v americkém středisku Jackson Hole, kde se sejdou nejvýznamnější světoví centrální bankéři, v čele s šéfem amerického Fedu Benem Bernankem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám