Hlavní obsah

Noční klub zneužíval platební karty hostů k daňovým únikům

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel, který provozuje noční klub, tři roky zneužíval platební karty svých hostů k tomu, aby státu nepřiznal příjmy v celkové výši přes 20 miliónů korun. Vyšetřování daňového úniku uzavřeli podle informací Práva v červenci finanční úředníci. Nyní se případem se už zabývá policie.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Suma se naskládala z částek postupně přijatých z platebních karet hostů, kteří v tam konzumovali nápoje a využívali i dalších služeb nočního podniku, konstatuje Česká daňová zpráva.

Podnikatel tvrdil, že peníze, které nedanil, přes jeho účet jen protekly. Odvolával stále oblíbenější službou CashBack, kdy při útratě nad určitou částku si můžete u obchodníka vybrat ze svého účtu i hotovost pro sebe.

Uvedl, že peníze „byly v provozovně po provedené transakci na terminálu vyplaceny hostům obsluhou v hotovosti jako z bankomatu, aby mohli hosté těmito prostředky zaplatit případnou útratu v hotovosti.“ Protože se podle něj nejednalo o tržby, nebyly tyto peníze účtovány do výnosů. Jak ale kontrola odhalila, nebyla to pravda.

„Prostřednictvím platebních terminálů bylo připsáno na účet podniku 6,9 miliónu korun v roce 2005, 9,1 miliónu korun v roce 2006 a 12,2 miliónu korun v roce 2007. Přitom vykazoval příjmy jen 1,2 miliónu korun, respektive 2,1 miliónu korun a v roce 2007 jen 3,8 miliónu korun, vše bez DPH,“ konstatuje se ve zprávě finančního úřadu.

Prozradily ho kondomy

Finanční úřad vyslechl patnáct hostů, z jejichž platebních karet se transakce uskutečnily. Ti potvrdili, že karty použili jen na úhrady nápojů, a někteří i za jiné služby, tedy že si kartami nevybírali peníze, ale jen platili.

Majitel nočních klubů na sebe finanční úřad upozornil tím, že si do daňových nákladů uplatňoval náklady za nákupy prostěradel a kondomů. Berňák zjistil, že podnikatel krátil výnosy nejenom o peníze přijaté na účet prostřednictvím platebních terminálů, ale i tržby v hotovosti a podnikateli vyměřil osm miliónů korun a podal na něho trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám