Hlavní obsah

Češi si letos z dovolené často udělali peklo

Právo, gin

Češi si letos o dovolených v zahraničí - více než kdy před tím - místo pohody udělali peklo. Buď se častěji svíjeli bolestmi břicha, nebo si ublížili, či měli smůlu. Výrazně se zvýšil počet pojistných událostí v Egyptě. Jen v červnu a červenci jich pojišťovny řešily 4 500, což je výrazně více než loni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Nejčastěji lidé mají zažívací potíže, které se nejčastěji vyskytují právě v Egyptě a Řecku,“ konstatuje nově na svých stránkách Česká asociace pojišťoven.

Druhým nejčastějším problémem byly infekce dýchacích cest a ORL. „Ty jsou nejčastěji způsobené nevhodným užitím klimatizací a nebo na hotelovém pokoji. Infekce dýchacích cest nejčastěji postihují i děti,“ dodává na stránkách ČAP.

Evropská karta zdravotního pojištění kryje běžnou péči, ale nezahrnuje odvoz vážně zraněného či ostatků do vlasti. Turisté by proto měli mít také komerční pojistku. Nepojištěným se jinak může dovolená prodražit.

Kromě toho ale asistenční společnosti pojišťoven musely řešit desítky případů úmrtí v důsledku dopravních nehod, infarktů a úrazů a proti loňsku hlásí nárůst těchto nejhorších situací.

Nárůst dopravních nehod souvisí s tím, že s krizí více Čechů jezdí na dovolenou auty a autobusy.

Výběr silničních nehod Čechů v cizině s více než třemi oběťmi za posledních 10 let:
8. září 2001 (Chorvatsko) - Tři čeští turisté a jeden Rakušan zahynuli u Záhřebu, když Rakušan neopatrně předjížděl.
7. listopadu 2003 (Slovensko) - Čtyři lidé zahynuli při havárii českého autobusu u Ružomberoku. Autobus narazil do návěsu nákladního auta, který se uvolnil a přejel do protisměru.
1. srpna 2005 (Španělsko) - Při srážce automobilu s kamionem na silnici mezi Salamankou a Ávilou zahynuli čtyři Češi.
17. září 2006 (Rakousko) - Čtyři lidé zahynuli při nehodě českého autobusu, který havaroval nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd.
1. srpna 2008 (Chorvatsko) - Na chorvatské dálnici zahynuli tři Češi a čtvrtý skončil s vážnými zraněními v nemocnici.
4. srpna 2009 (Bulharsko) - Tři čeští turisté zahynuli při automobilové nehodě na černomořském pobřeží. Jeden zemřel na místě, dva po převozu do nemocnice.
31. července 2010 (Dánsko) - Při dopravní nehodě na dálnici u Kodaně zahynulo pět lidí, čtyři z nich byli podle policie Češi pracující v Dánsku. ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám