Hlavní obsah

Ničivá voda zdražuje pojistky domů až o 70 procent

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

Zhruba stejný dům, zhruba stejná hodnota majetku, jen adresa je jiná. Právě to ale rozhoduje o tom, že za pojištění domu zaplatíte dokonce až o 70 procent více. Za všechno mohou stále se opakující povodně. Právu to potvrdily další pojišťovny v reakci na náš čtvrteční článek o tom, že mnohé domy už proti povodni nepojistíte.

Foto: Petr Nový, Novinky

Pojistky na domy v záplavových zónách zdražují.

Článek

I menší pojišťovny začínají dávat od velké vody, která přijde v budoucnu, ruce pryč a mluví o nutnosti vyčlenit povodně z komerčního pojištění a zapojit do garancí proti ničivé vodě stát, který je však bez peněz.

„Cena pojištění domácností se podle lokality liší o 30 % až 70 %,“ potvrdila Právu Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny. Pojistka v druhé povodňové zóně, kde je relativně nízké riziko, ale i zde už povodně nečekaně udeřily, je proti zóně první dražší právě o třicet procent. Jestliže máte dům ve třetí povodňové zóně s již vysokým rizikem, proti prvnímu stupni zaplatíte až o sedmdesát procent více.

Čtvrtá zóna je prakticky nepojistitelná nebo pojišťovny stanovují výrazně nízký limit toho, co zaplatí, takže rozhodně svůj domov pojistkou nekryjete.

Pojišťovny začínají tlačit na stát

„V zóně 4. sjednáváme pojištění s výrazně nižším plněním, protože zohledňujeme podstatně vyšší riziko,“ potvrdila Svobodová. Některé pojišťovny už do čtvrté zóny nejdou vůbec.

Podle Svobodové z UNIQA bude nutné přeformulovat požadavky na novou výstavbu, a to aby „technicky a konstrukčně byly budovy již od začátku budované více povodni-vzdorně“

„Pojištění by mělo krýt škody vzniklé nahodilou skutečností. V případě, že dochází k opakujícím se výskytům povodně, je nasnadě zvážit, zda-li tato skutečnost již není v rozporu se základním principem pojištění,“ zdůraznila Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny (ČPP) v narážce na to, že rizika z povodní by měl začít garantovat stát, a ne komerční pojišťovny, což už ve čtvrtek v Právu naznačila Kooperativa, patřící do stejné skupiny jako ČPP.

Nepojistitelná místa odhalí mapa na síti

Lokality, které pojišťovny kvůli opakovaným povodním nepojistí, a to, zda do nich nepatří zrovna vaše adresa, snadno zjistíte z on-line map, které zdarma zpřístupnila Česká asociace pojišťoven (ČAP). Z toho i snadno odvodíte ceny pojištění podle míry rizika.

Zadáte adresu, případně zajedete šipkou na jakékoliv území, takže nemusíte znát přesnou lokalizaci, polohu GPS či parcelní číslo, vyťukáte bezpečnostní kód, který se pod vaším požadavkem na stránce objeví, a do několika minut vám přijde do emailu stručná a jasná hodnotící zpráva k danému konkrétnímu místu.

Na stránkách ČAP rovněž najdete kalkulačku pro výpočet minimální pojistné hodnoty nemovitosti. Lidé často podcení skutečnou hodnotu své nemovitosti a věcí, které v ní mají, a v případě přírodní pohromy, vyloupení nebo vandalismu jsou pak nemile překvapeni, když jim pojišťovna vyplatí jen zlomek škody.

Reklama

Související témata:

Související články

Mnohé domy už proti povodni nejdou pojistit

Pokud udeří do jedné oblasti povodně opakovaně, může se stát, že dům, firmu či jinou nemovitost, která na místě stojí celá léta, pojišťovny odmítnou pojistit....

Výběr článků

Načítám