Hlavní obsah

Dotace k úvěrům na opravy paneláků musel stát zastavit, kasa je prázdná

Právo, gin

Stát je bez peněz a žádostí o podporu hodně, a tak polostátní Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB), která pomáhá financovat rekonstrukce panelových domů či poskytuje začínajícím podnikatelům levné úvěry a záruky ke komerčním úvěrům, musela řadu těchto dotací či podpor ve formě záruk zastavit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Letos bylo podáno více než 700 žádostí o dotace na úhradu úroků z úvěrů na opravy bytových domů. Požadavky z dalších přijatých žádostí by již nebylo možné pokrýt z prostředků, které jsou k tomu účelu v letošním roce určeny. Z uvedeného důvodu je s účinností od 13. srpna 2010 pozastaven příjem žádostí o dotace na úhradu úroků v programu NOVÝ PANEL,“ konstatuje ČMZRB.

Na podporu oprav bytových domů, zejména paneláků, bylo v roce 2009 z prostředků poskytnutých Státním fondem rozvoje bydlení využito bezmála 2,5 miliardy korun; od roku 2001 pak celkově 11,7 miliardy korun. Vlastníkům nebo spoluvlastníkům bytového domu byly poskytovány podpory ve formě záruky za bankovní úvěr nebo jako dotace na úhradu úroků z úvěru.

Rovněž ČMZRB zastavila příjem všech žádostí v rámci programu ZÁRUKA, což jsou záruky za zvýhodněné úvěry, který je financován z národních prostředků.

I nadále jsou přijímány žádosti o všechny typy záruk k investičně zaměřeným úvěrům v programech START a ZÁRUKA (záruky za investiční úvěry), které jsou financovány z prostředků strukturálních fondů a jsou součástí Operačního programu Podnikání a inovace.

V těchto programech jsou podporovány především projekty v průmyslu a stavebnictví. Letos získali podnikatelé v tomto programu záruky ve výši 1,7 miliardy korun, což  jim umožnilo získat úvěry od komerčních bank ve výši  2,9 miliardy korun.

Pro malé a střední podnikatele je k dispozici dostatek prostředků i pro poskytování úvěrů v programu PROGRES, který nabízí úvěry se splatností až devět let s pevnou úrokovou sazbou 3 % ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám