Hlavní obsah

Stavební spořitelny chystají náplasti na Kalouskovy škrty

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření, které chce vláda výrazně ostrouhat prostřednictvím zdanění a posléze snížením státního příspěvku, se podle informací Práva jako výhodný systém střádání a zhodnocování peněz nezhroutí. Stavební spořitelny nyní intenzivně hledají možnosti, jak chystané škrty ministra financí Miroslava Kalouska pro klienty alespoň částečně zmírnit návaznými formami spoření, které jsou preferované a podporované státem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle informací Práva se budou chtít zapojit do systému penzijního spoření, ať už svojí přímou účastí v penzijních fondech, tak i novými, respektive modifikovanými produkty, které by vyhověly podmínkám podpory v penzijním spoření. Zatím nejsou známy podrobné obrysy, jak konkrétně chtějí spořitelny stavební spoření reformovat, ale již nyní je zřejmé, že půjde o stavební spoření s důrazem a přímou návazností na zajištění stáří a případně na rozšíření vázané účelovosti úvěrů.

Nejlepší pojistka na stáří – vlastní byt

„Zvlášť mladí lidé do 34 let pokládají za správné řešit zajištění na stáří pořízením vlastní nemovitosti. Máme zkušenosti z naší mateřské centrály Bausparkasse Schwäbisch Hall v Německu, kde už je stavební spoření propojeno se zajištěním na stáří. Pokud bydlíte ve vlastní nemovitosti, tak po odchodu do penze máte de facto o jednu třetinu vyšší důchod, protože takovou částku byste jinak museli dát za nájem,“ řekl Právu šéf komunikace Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny Liška, která je lídrem trhu stavebního spoření.

Podle něho je už jisté, že se stavební spoření bude muset změnit, byť vládní záměry jsou zatím jen návrhy. „Teď záleží na nás, aby stále bylo jednou z nejatraktivnějších forem spoření pro lidi,“ dodal Trávníček.

Stále větší výnos než spořící účty

„Stavební spoření zůstane atraktivní i v případě, že by došlo k prosazení vládou navrhovaných úprav. Bydlet lépe chce každý a stavební spoření má v tomto směru nezastupitelnou roli. Navíc i nadále bude nabízet vyšší výnos než spořící účty či termínované vklady,“ potvrzuje Štěpánka Čepická z Raiffeisen stavební spořitelny.

„Je třeba hledat nová řešení a možností je více,“ naznačila Zdenka Blechová ze Stavební spořitelny České spořitelny. Lidé by podle ní například uvítali rozšíření dosavadní účelovosti o možnost financovat prostřednictvím úvěrů také zkvalitnění a pořízení příslušenství k nemovitosti, jako je například výstavba samostatné garáže či pořízení bazénu.

V současnosti také nelze z úvěrů stavebních spořitelen financovat koupi nebo opravu rekreačního objektu (není určen k trvalému bydlení).

„Věříme, že změny nebudou natolik razantní, aby ohrozily samotnou funkčnost systému, a že i nadále bude stavební spoření – a to jak v oblasti spoření, tak v oblasti úvěrů na bydlení – pro klienty zajímavé,“ soudí Hana Vaněčková z Modré pyramidy.

Stavební spořitelny poskytly ke konci loňského roku na 473 miliard korun na financování bydlení, což v této sféře představuje více než 40% podíl. Z toho jen Liška poskytla přes 230 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám