Hlavní obsah

Za povodní zničené auto lze výjimečně dostat peníze i z povinného ručení

Právo, Jindřich Ginter

Za auto zničené povodní můžete dostat peníze už v rámci povinného ručení. Smůlu by tedy neměli mít ti motoristé, kteří si z úsporných důvodů neplatí havarijní pojištění, a teď jim vozidlo zlikvidovala blesková velká voda. Tato možnost však není mezi pojišťovnami příliš rozšířená.

Foto: Petr Nový, Novinky

Nepojízdný zatopený vůz se musí odtáhnout. Hlavně se ho v žádném případě nesnažte nastartovat. Kdo kupuje ojetinu, měl by být obzvlášť obezřetný na vozidla z povodní.

Článek

„Pojištění živelných škod v rámci povinného ručení je u nás unikátní. Zdarma v rámci povinného ručení ho nabízíme od roku 2005. Za tu dobu jsme v povinném ručení vyplatili za živelné škody přes 200 miliónů korun. U ostatních pojišťoven se tyto škody hradí pouze z havarijního pojištění, “ tvrdí Milan Káňa z Kooperativy, druhé největší pojišťovny v zemi.

Po bleskových povodních už tato pojišťovna eviduje 180 poškozených automobilů. Většinou se jedná o totální škody, kdy auta unesl proud vody a naprosto je zdemoloval.

Co nevzala voda, dorazily blesky a vichřice

„Registrujeme škody v celkové hodnotě kolem 60 miliónů korun. Škody máme majetkové, jak privátní, tak i podnikatelské. Řešíme třicet případů velkou vodou poničených vozidel. Evidujeme rovněž několik škod z úderu blesku a z vichřice, které povodeň v některých oblastech doprovázely,“ sdělila z Eva Svobodová z UNIQA.

Jeden zničený sklad a už to dělá téměř milión

„V souvislosti s povodněmi registrujeme k čtvrtku téměř 150 nahlášených případů, odhadované škody přesahují 24 miliónů korun. Počet hlášení škod z havarijního pojištění vzrostl na čtrnáct. Několik velkých škod registrujeme u podnikatelů. Například na Liberecku zaplavila voda sklad firmy na výrobu stavebních a izolačních materiálů. Celková škoda v tomto případě se odhaduje na 890 tisíc korun,“ informovala Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám