Hlavní obsah

Zadlužení lidé stále častěji volají o pomoc poradny, tlačí je vymahači dluhů

Právo, Jakub Svoboda

Stále více lidí si se svými dluhy neví rady a volají o pomoc občanské poradny. Podle Asociace občanských poraden je jen v prvním pololetí navštívilo téměř 3200 dlužníků, což se blíží celkovému počtu klientů za celý rok 2009. Loni do občanských poraden zavítalo 3800 lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Za nárůstem žádostí o pomoc je podle ředitele asociace Stanislava Skalického často i strach z praktik některých vymahačských firem. „Ty dluhy vymáhají velmi agresivním až nezákonným způsobem. Aby se před těmito exekutory lidé ubránili, hledají jiná řešení svého zadlužení,“ uvedl Skalický.

Ve snaze zbavit se svého problému se lidé podle něj uchylují ke krajním řešením, jako jsou služby oddlužovacích společností. Neuvědomují si přitom, že si svou situaci mohou ještě více zkomplikovat a jejich dluhy nejenom nezmizí, ale naopak ještě narostou.

Dostupnost půjček se zvyšuje

„Praktiky těchto společností jsou známé, přesto se řada lidí opakovaně stává jejich obětí. Oddlužovací firma nabízí službu zprostředkovatele, kterou však zpoplatní i tehdy, kdy se jí nepodaří s věřitelem dohodnout na splátkovém kalendáři,“ zdůrazňuje realizátorka projektu Finanční gramotností proti dluhové pasti Kateřina Plháková.

Navíc každá splátka je podle ní ponížena o další odměnu pro tuto společnost.

„Dlužníkovi tak místo vyřešení jeho svízelné situace zbudou většinou jen oči pro pláč,“ varovala před nekalými praktikami Plháková.

Dalším faktorem zvyšujícího se počtu lidí, kteří navštěvují poradny, je rovněž velmi snadná dostupnost půjček prakticky na cokoliv. „Podmínky k získání půjčky jsou stále benevolentnější,“ potvrdila Plháková.

„V prvním pololetí minulého roku úspěšně vyřešilo, nebo alespoň začalo řešit problém zadlužení 344 lidí, letos to bylo již 540 lidí,“ dodal Skalický.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé často řeší své dluhy příliš pozdě

Tisíce zadlužených rodin začíná své dluhy často řešit příliš pozdě, v době, kdy už nejde jejich nesplácené půjčky od více finančních institucí spojit...

Výběr článků

Načítám