Hlavní obsah

Americká ekonomika dále zpomaluje. Trhy ale zůstávají v klidu

Novinky, Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers

Začátkem srpna na finančních trzích zavládla prázdninová nálada. Objemy obchodů ve Spojených státech spadly v uplynulých dnech k nejnižším úrovním v tomto roce a akciové indexy v Evropě i v USA se jen velmi líně pohybovaly v bočním trendu. Červenec i srpen bývají tradičně měsíci klidu a ani v tomto roce to zatím nevypadá na výjimku.

Článek

Jedná se ale o definitivní tečku za výprodeji, kterých jsme byli svědky v prvním polovině roku, nebo jde pouze o pověstný klid před bouří?

Poslední dny přinesly hned několik ekonomických dat, která potvrdila, že zatímco evropská ekonomika dále pokračuje ve svém zotavování, ta americká začíná zpomalovat. O jejím zpomalování přicházejí informace téměř ze všech stran.

Expanze výrobního sektoru podle posledních dat sice pokračuje, již třetím měsícem v řadě ale slábne. Červenec přitom nebyl výjimkou. Jak vyplynulo z výsledků, které ze Spojených států přišly začátkem týdne, tempo růstu nových objednávek prudce zvolnilo, produkce firem klesla a zcela překvapivě naopak začalo stoupat množství zásob, které se firmám hromadí ve skladech.

Bude-li tento trend pokračovat také do dalších měsíců, firmy budou nuceny výrobu dále omezovat, což může mít na sílu amerického oživení již brzy neblahý dopad.

Domácnosti začínají méně utrácet a více šetřit

Signály, že by tento trend mohl pokračovat i do dalších měsíců, přitom přichází ze všech stran. Například americký Úřad pro ekonomické analýzy v úterý uvedl, že červnové výdaje amerických domácností zaznamenaly meziměsíčně nulový nárůst, protože domácnosti začínají opět více spořit. Míra úspor z disponibilního příjmu totiž v červnu stoupla na 6,4 %, což je nejvyšší číslo od poloviny loňského roku, kdy v důsledku prudkého ekonomického ochlazení krátce vystoupala až na 8,2 %. Jen od března přitom stoupla o jeden procentní bod, což mnohé napovídá o tom, že by druhé pololetí mohlo být pro americkou ekonomiku podstatně složitější, než bylo pololetí první.

V letech 2005 – 2007 přitom míra úspor nebyla nikdy vyšší než 3 %, a tak můžeme jen stěží očekávat, že si americká ekonomika udrží stejnou dynamiku jako v prvním pololetí, kdy rostla podobným tempem jako před vypuknutím finanční krize.

Trh s bydlením stále v problémech

Velmi komplikovaná zůstává nadále i situace na trhu s bydlením. Ten začal kolabovat jen měsíc poté, co vypršela možnost uplatnit slevu na dani při nákupu nového bydlení. Tu zavedla americká vláda v minulém roce, aby zmírnila prudký pád poptávky po nových domech a následný propad jejich ceny. Jeho platnost ale skončila v dubnu a již v květnu klesly počty rozjednaných smluv na koupi domů o 30 %.

Jak navíc vyplynulo z úterních výsledků, v červnu se počet rozjednaných smluv propadl o dalších 2,6 %, přestože většinový konsenzus na trhu očekával jejich mírný nárůst. Trh s bydlením se tedy i po prasknutí hypoteční bubliny noří do stále větších problémů, které nedokázala vyřešit vláda ani centrální banka, díky jejíž expanzivní měnové politice jsou nyní v USA rekordně nízké úrokové sazby na hypoteční úvěry.

Trhy ale tyto špatné zprávy dosud netrápí, což je do značné míry způsobeno právě velmi nízkou aktivitou, kterou na nich v průběhu letních měsíců můžeme pozorovat. Je však otázkou, na jak dlouho ještě zůstanou vůči této situaci netečné. Bude-li se totiž i nadále zhoršovat, je pouze otázkou času, kdy se problémy Spojených států začnou promítat i do korporátních výsledků a do síly oživení evropské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám