Hlavní obsah

Na pojistné podvody se dali i bezúhonní lidé kvůli pár tisícovkám

Právo, Jindřich Ginter

Počet pojistných podvodů, které objevili vyšetřovatelé pojišťoven, za posledního půl roku dramaticky narostl. V meziročním srovnání je to téměř o polovinu více než loni. Přitom už v roce 2009 pojišťovny hlásily výrazný nárůst pojistných podvodů kvůli krizi. Zároveň je začali více páchat i dosud poctiví lidé, a to kvůli pár tisícovkám. Nejvíce se podle pojišťoven tento fenomén projevuje v oblastech zasažených povodněmi.

Článek

Během prvních šesti měsíců letošního roku odhalili jen detektivové České pojišťovny (ČP) pojistné podvody za téměř 177 miliónů korun, přičemž ve srovnatelném období loňského roku to bylo 121 miliónů korun.

Generali odhalila v první polovině letošního roku pojistné podvody za více než 35 miliónů korun. Celkový účet může být vyšší, protože řada z nich ještě nebyla uzavřena a je v šetření.

„Za prvních šest měsíců letošního roku jsme na vyšších číslech než za celý loňský rok, kdy Generali odhalila pojistné podvody za 32 miliónů korun. Bude-li tento trend pokračovat, můžeme na konci roku očekávat více než stoprocentní  nárůst pojistných podvodů v meziročním srovnání,“ uvedl Jiří Cívka z Generali.

Vynucenou demolici zahrál jako tragédii za devět miliónů

Nejčastějším motivem ke spáchání pojistného podvodu zůstává touha po velkých penězích. Její vyplnění se však nepovedlo ani majiteli nemovitosti, kterou zdemoloval výbuch propan butanové láhve.

Tragédie majitelů rodinného domu za devět miliónů korun, který skončil v troskách, to byla jen na první pohled. V průběhu vyšetřování se totiž ukázalo, že klient si ještě několik měsíců před výbuchem nechal kvůli vleklým problémům se statikou domu vyhotovit znalecký posudek. Verdikt zněl -  demolice nemovitosti.

Majitel našel ideální řešení, jak napravit zásadní pochybení stavebních melouchářů a netratit na tom. Do domu umístil propan butanovou bombu a nechal z ní pozvolna unikat plyn. Zinscenovaný výbuch byl dílem okamžiku – stačilo na dálku zapnout infrazářič. Během několika vteřin byl objekt srovnán se zemí podle plánu. Neplánovaně však pan domácí zůstane bez střechy nad hlavou, bez peněz a navíc čelí obvinění z pojistného podvodu.

„Vyšetřovatelé se ale také častěji než kdy dřív setkávali s případy, kdy se k podvodu uchýlili i jinak bezúhonní lidé kvůli svým finančním problémům a neoprávněně nárokovali úhrady za několik tisíc korun,“ oznámila Lucie Hergetová z České pojišťovny.

Většina případů se již tradičně týkala majetkového pojištění, především motorových vozidel. Po jarních záplavách a povodních se však objevily neoprávněně hlášené události a bezdůvodně navýšené škody i z pojištění staveb a hlavně domácností.

Například na Liberecku jistý 34letý muž požadoval z pojištění odpovědnosti vyplatit šest tisíc korun své sousedce za brýle, které neúmyslně rozsedl. Záhy se však ukázalo, že „sousedkou“ je jeho tchýně.

Po povodních se snaží si o něco přilepšit

Majitel domácnosti na Zlínsku zase nárokoval 15tisícovou úhradu za nový televizor, který nekoupil ani jako dárek k Vánocům, jak nepravdivě uvedl, ani nikdy jindy. Podobně nízké částky se od ČP pokoušeli získat i další lidé z Vysočiny a Moravskoslezského kraje. Právě tam letos, stejně jako loni, udeřily záplavy nejcitelněji a nárůst pokusů o podvod byl v tomto regionu ve druhém čtvrtletí oproti prvnímu téměř desetinásobný.

Počítačový program rozkryl nahranou nehodu

Při šetření sporných dopravních nehod a odhalování podvodů z pojištění motorových vozidel i letos Česká pojišťovna hojně využívala systém sběru dat v kombinaci se speciálním softwarem a programem Virtual Crash. Ten dokáže přesně analyzovat jejich průběh a také efektivněji odhalit případné disproporce – upozornil také na nedomyšlenou akci dvou kamarádů z východních Čech. Jejich přátelství pokazil dluh jednoho z nich vůči druhému.

Proto dlužník pod nátlakem svému příteli a věřiteli zároveň slíbil, že to vyřeší zinscenovanou dopravní nehodou. A penězi, které za bouračku dostane, dluh konečně uhradí. Virtual Crash však odhalil, že k nehodě došlo úplně jinak, než popisovali všichni zúčastnění.

Nakonec dlužník své pohledávky vyrovnal z jiných zdrojů a do spisu uvedl, že žádné pojistné plnění po pojišťovně vlastně ani uplatňovat nechce.

Pojistný podvod je trestným činem, za který hrozí odnětí svobody až na 10 let. Nový trestní zákoník platný od začátku letošního roku také přísněji postihuje tzv. recidivisty, tedy osoby, které již v minulosti pojistný podvod spáchaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám