Hlavní obsah

Internetová rezervace v zahraničí může vybílit účet

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půjčení auta na zahraniční dovolené nebo rezervace místa v hotelu přes internet se již pro některé Čechy proměnily v pořádný šok. Najednou jim z účtu ubyly tisíce korun, aniž o platbě měli jakékoliv tušení. Právo na to upozornilo několik čtenářů.

Článek

„Jak to, že si rezervační společnost sama bez mého vědomí vezme peníze z mého účtu, aniž mne o tom informuje, nebo by to bylo v podmínkách rezervace?“ zlobí se například Jaroslav R. z Prahy, který si přes globální bookingovou firmu rezervoval místo v jednom z hotelů v Hamburku.

Pozor při půjčování auta

Uvedení karetních údajů je podmínkou pro rezervaci po internetu. Jenomže i některým dalším Čechům se už stalo, že nadnárodní bookingová společnost si celou částku za ubytování strhla z účtu automaticky sama, aniž o tom zákazníka informovala, a ten poté nevědomky platil v hotelu ještě jednou v hotovosti.

Půjčovny aut v cizině, především ty menší, si zase na turisty vymýšlejí, že auto vrátili poškozené, a pokutu za to si někdy berou z účtu samy. Vyplývá to z varování Evropského spotřebitelského centra (ESC).

Například paní Bohumila M. z Prahy si na dovolené půjčila auto v Itálii. Užila si cestování a vůz vrátila, půjčovna to potvrdila a neměla žádné připomínky. Za měsíc se však se zděšením podívala na účet a zjistila, že aniž ji půjčovna informovala, strhla si z jejího konta automaticky přes 400 eur, což je v přepočtu deset tisíc korun. Důvodem bylo údajné poškození karosérie.

Strhnout se smějí jen malé částky

„Vydavatelé platebních karet si s autopůjčovnami odsouhlasili, že půjčovny mohou z platebních karet dodatečně, bez vědomí spotřebitele, odečíst pouze malé částky, například za doplnění paliva, za pozdější vrácení auta či za parkování, nikoli však za poškození,“ zdůrazňuje české ESC na stránkách České obchodní inspekce.

Případ Bohumily M. se nakonec naštěstí obešel bez vymáhání či soudního sporu s italskou autopůjčovnou, neboť zkrátka firmu požádala o vrácení peněz a odvolala se právě na tuto dohodu. Do dvou týdnů dostala peníze zpět.

Vůz si vyfotografujte

Podle ESC rozhodně stojí za to si opravdu dobře přečíst smlouvu a podmínky pojištění, dále si pronajatý vůz vyfotografujte ze všech stran při převzetí a pak před jeho vrácením.

„Člověk by neměl podepisovat smlouvu, které nerozumí. Tím si může ušetřit spoustu nepříjemnosti,“ zdůrazňuje ESC.

Problém je totiž v tom, že podmínky pojištění se v různých zemích, které jsou cílem dovolené, mohou lišit. Lidé by si stále měli dávat pozor na případné skryté příplatky psané v cenících malým písmem. Dále je vhodné nechat si písemně potvrdit stav vozu při zapůjčení, včetně již existujících poškození, a stejně tak při vrácení. Člověk si zároveň musí schovat všechny doklady související s půjčením vozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám