Hlavní obsah

Zájem o podnikání roste, táhnou velkoobchod a nemovitosti

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním pololetí 2010 v ČR vzniklo 12 644 nových firem, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku představuje meziroční nárůst o 10 %. Více než 60 % nově registrovaných společností podniká ve velkoobchodu, nemovitostech, službách a stavebnictví. Údaje vyplývají z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Foto: Cathal Mcnaughton , Reuters

Ilustrační foto.

Článek

V prvním pololetí roku 2010 bylo založeno 581 (4,6 %) akciových společností a (95,4 %) společností s ručením omezeným. Téměř polovina nových firem vznikla v Praze.

„Společnosti s ručením omezeným jsou nejoblíbenější právní formou pro podnikání v ČR, zejména z důvodu jednoduchosti a nízké kapitálové náročnosti pro založení,“ uvedla analytička ČEKIA Petra Štěpánová s tím, že podíl akciových společností na celkové populaci firem za posledních sedm let klesá. Je tak podle ní zřejmé, že význam malých a středních firem pro českou ekonomiku poroste.

K 30. červnu 2010 ČEKIA ve svých databázích evidovala celkem 332 554 firem, z toho 23 770 (7,1 %) akciových společností a 308 784 (92,9 %) společností s ručením omezeným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám