Hlavní obsah

Pojišťovny se brání regulaci prodeje životního pojištění

Právo, gin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Negativní dopad na pojistný trh bude mít případná regulace prodeje tzv. strukturovaných investičních produktů, o níž se v EU uvažuje. Hlavním cílem je stanovení stejných, strukturovaně sdělovaných informačních povinností pro všechny druhy investičních nástrojů tak, aby si zákazníci mohli jednotlivé produkty mezi sebou porovnat. Vyplývá to z informací České asociace pojišťoven (ČAP).

Článek

Za strukturované investiční produkty se považuje i životní pojištění. Pojišťovny si tím však nesouhlasí. Podle nich totiž vedle investiční složky obsahuje také složku určenou ke krytí rizik, například smrti, úrazu, invalidity, a na rozdíl od produktů investičních fondů jsou dlouhodobého charakteru.

„Produkty investičního pojištění jsou daleko více chráněny před rizikem insolventnosti než fondy. Investice v tomto případě tak spotřebiteli nabízí větší záruky,“ tvrdí ČAP.

Pojišťovny se rovněž staví proti uvažované povinnosti zveřejňovat zprostředkovatelské provize. „Mělo by to negativní dopad na distribuční kanály, aniž by přineslo přidanou hodnotu spotřebitelům,“ tvrdí ČAP. Návrh evropské směrnice by měl být na stole už v průběhu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám