Hlavní obsah

Zlato i v Česku láká stále více investorů

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

S krizí stoupla globální zlatá horečka. Kupují se více než kdy předtím zlaté mince, šperky, někdo má třeba i na cihličky, nebo investiční certifikáty na zlato, kdy není nutné zlato fyzicky schovávat v sejfu a s investicí lze už začít už od několika desítek tisíc korun. Někteří vydělali statisíce i při relativně malých vložených částkách, jenže situace by se mohla změnit.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Goldman Sachs předpokládá, že cena zlata by během roku mohla přesáhnout až dva tisíce dolarů za trojskou unci, přičemž nyní se pohybuje kolem 1 230 dolarů.

Ještě letos v červnu Financial Times uvedl, že vedle amerického mincovního úřadu US Mint, který v květnu prodal nejvíce zlatých mincí American Eagle za posledních 11 let, hlásí podobný vývoj i další mincovny. Rakouská mincovna v květnu prodala 238 tisíc mincí, což je šestkrát tolik než loni. „Registrujeme dramatický nárůst zakázek z Evropy,“ hlásila kanadská mincovna.

Také Česká mincovna loni dosáhla rekordního zisku 75 miliónů korun. Tržby jí vzrostly o třetinu a překročily 620 miliónů korun. „Důvodem byl rostoucí zájem o investice do zlata a drahých kovů,“ řekl Jan Vízek, ředitel České mincovny, která razí českou měnu, pamětní mince a medaile.

Teď přijde ochlazení, soudí i optimisté

Nyní by ale lidé měli ke zlatu už přistupovat mnohem obezřetněji. „Cena zlata vzrostla od začátku roku pouze o 13 %. V krátkodobém horizontu můžeme očekávat mírné dílčí poklesy, které následují poté, co zlato zdolá nová maxima,“ tvrdí Karol Piovarcsy z dánské investiční banky Saxo Bank.

„Zlato je dnes drahou a poměrně riskantní investicí. Současná popularita zlata je dána vysokou nejistotou - funguje jako pojistka proti krachu bank či států a proti inflaci. Ve chvíli, kdy světové ekonomiky začnou koketovat s myšlenkou zvyšování úrokových sazeb, investiční obliba zlata prudce klesne,“ varuje Denisa Salátková z Poštovní spořitelny.

Utažení měnové politiky totiž podle ní ochladí inflační rizika a současně výrazně znevýhodní zlato jako investici.

Každý radí podle toho, co prodává

Řada bank a analytiků však naopak tvrdí, že zlato riskantní není a představuje bezpečný přístav pro vaše peníze. Důvodem v rozdílech názorů je i to, že některé banky nabízejí investiční certifikáty na zlato a jiné ne, přičemž lidem doporučují zase jiné možnosti, a to podle skladby svých produktů.

„Už před čtyřmi lety jsme začali nabízet investiční certifikát na zlato i certifikáty spekulující s poklesem či vzestup cen zlata,“ uvedl Tomáš Kofroň Raiffeisenbank. Investor v tomto případě kupuje spíše dlužní úpis, zlato nemá k dispozici ve fyzické podobě. Výhodou certifikátů je, že člověk oproti například podílovým fondům neplatí poplatky za prodej či správu.

„S certifikáty lze obchodovat za relativně nízké částky v řádu desítek tisíc korun,“ dodal Kofroň.

„Zájem o investiční zlato díky přetrvávající nestabilitě silně vzrůstá. Minimálně lze u nás koupit jeden kilogram ve formě cihličky opatřené puncem, nebo sto gramů ve formě slitku,“ konstatuje Monika Klucová z KB.

Nákup investičního zlata není podle ní zatížen DPH, což ale neplatí u nákupu zlatých mincí. Poplatek za operace s investičním zlatem, to znamená nákup či prodej, činí u KB dvě procenta z tržní hodnoty.

Nemáme, ale zprostředkujeme

„Zlato v nabídce standardně nemáme, nicméně umíme nabídnout komoditní prémiové vklady pro retailové klienty nebo specifické emise mířené na privátní klienty. Zlato je pouze doplňkovou investicí, která slouží k diverzifikaci portfolia. Investice do zlata by měla činit přibližně 5-10 % z celého portfolia v závislosti na velikosti investovaných prostředků,“ řekla Právu Klára Pačesová z České spořitelny.

Lidem doporučuje, aby si před nákupem zlata u specializovaného obchodníka ověřili, zda je řádně licencován ČNB.

„Zprostředkováváme investice do certifikátů vázaných na zlato či fondů investujících do zlata. S fyzickým zlatem nepracujeme,“ sdělil Právu ředitel Privátního bankovnictví UniCredit Bank Jan Troníček.

Zlaté proužky nebo „zlatý“ papír?

Citibank nabízí strukturovaný dluhový cenný papír, jenž je navázaný na výkonnost zlata a který si klienti mohou nakoupit v českých korunách. Splatnost je tři roky. V případě, že klient bude dluhopis držet do splatnosti, vyplatí mu emitent, investovaná jistina a případný kladný výnos, který je počítán jakou součin čtvrtletních koeficientů výkonnosti zlata.

„Tento produkt ocení zejména investoři s pozitivním výhledem na vývoj ceny zlata v střednědobém horizontu a s touhou minimalizovat případné ztráty investované jistiny,“ dodal Davida Köglera ze Citibank.

Na špercích ze zlata a drahých kamenů můžete snadno prodělat

Totálním krokem vedle pro malého střadatele-investora může být podle Právem oslovených bank nákup šperků, pokud se nejedná o vyloženě unikátní kousek. „Podléhají módě a vkusu vlastníků; cena zohledňuje i práci zlatníků. Jako investice šperky nejsou ideální, pokud se nejedná o luxusní originály,“ tvrdí Salátková z Poštovní spořitelny a ostatní banky to víceméně potvrzují.

Faktory, které hrají pro růst ceny zlata
Zvyšující se riziko státních bankrotů.
Bezprecedentní záchranný balík v Evropě.
Nakupování státních dluhopisů ze strany ECB.
Zvyšující se investiční poptávka.
Centrální banky přestávají prodávat zlato.
Rizika, která by mohla způsobit pokles ceny zlata
Hrozbou číslo jedna je neustále se zvyšující závislost poptávky na investiční poptávce. Jakmile vyprchá, může nastat výrazný pokles ceny zlata.
Vysoká cena škodí šperkařskému průmyslu, což se následně projevuje i na celkové poptávce.
Na vysoké ceny reaguje i strana nabídky, která je nicméně poměrně neelastická. Otevření nových rentabilních dolů trvá několik let. Zlato je čím dál obtížnější najít a vytěžit.
Rizikem je i dlouhodobé oživení hospodářského růstu ve světě. Centrální banky by získaly důvěru v oživení a začaly by zvyšovat úrokové sazby.
Zdroj: Colosseum, ČEKIA

Jak investovat do zlata

Do zlata je možné investovat několika způsoby. V minulosti byl nejrozšířenější nákup komodity s fyzickou dodávkou, tedy nákup zlatých cihel. Zlato si lze pořídit také v podobě mincí, medailí, prutů. Fyzické zlato se nejčastěji prodává ve formě slitků - menší gramáž má tvar plíšků, větším až do 1 kg, má tvar cihliček.

Nákup nabízejí například obchody s numismatikou a zlatem, mincovny a v ojedinělých případech banky.

Nákup nabízejí například obchody s numismatikou a zlatem, mincovny a v ojedinělých případech banky.

Tento způsob však není příliš likvidní a s ohledem na velkou volatilitu aktuální ceny zlata (až desítky procent v řádu dnů) poměrně rizikový.

Pokud chcete do zlata investovat dlouhodobě, tedy déle než na rok, je nejvhodnějším způsobem nákup podílových listů ETF fondů (fondů obchodovaných na burze). Některé z těchto fondů jsou po centrálních bankách největšími nákupci zlata na světě. Jejich aktivita tak může být určitým indikátorem trendu. Pečlivě proto sledujeme jejich aktivitu, která by mohla být prvním brzkým indikátorem korekce.

Druhým způsobem dlouhodobé investice je nákup akcií firem těžících zlato. Pokud ale nechcete držet zlato déle než jeden rok, je rozumnější investovat do opcí, futures kontraktů a hlavně do spotových obchodů. Zdroj: Saxo Bank

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám