Hlavní obsah

Analytici často přemršťují odhady zisků firem i o sto procent

Právo, Jindřich Ginter

Všichni jim naslouchají a přihlížejí k jejich názorům, přestože jejich doporučení bývají jako věštění ze skleněné koule nebo dlouhodobá předpověď počasí. Řeč je o analyticích. Jejich odhady se málokdy trefí do skutečnosti. Obvykle vynášejí přemrštěné soudy o očekávaných ziscích společností.

Článek

Odhad růstu zisků bývá podle společnosti McKinsey & Co.v průměru téměř o 100 % vyšší než realizovaná skutečná hodnota růstu zisků. Vyplývá to z pátečního upozornění České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

Důvod je prostý - většinou akcie těchto společnosti zároveň doporučují ke koupi a sledují svůj okamžitý zisk. Dalším faktorem je to, že jim často unikají globální souvislosti mající vliv na výsledky firem.

„Důvody pro velký optimismus analytiků můžou pramenit z toho, že je jejich práce je úzce spjata se společnostmi, pro něž vytvářejí odhady, a většinou se snaží tyto společnosti doporučit k nákupu. Často analytici soudí na základě rostoucího trendu, avšak těžko můžou odhadnout zlom a propad v ziskovosti,“ varuje méně zkušené investory ČEKIA.

Akcioví analytici kromě toho pracují především na analýze společností, a proto ve většině případů nemají dokonalý přehled o globálním makroekonomickém prostředí.

„Jedním z nejpodstatnějších vodítek pro očekávání a rozhodování investorů jsou odhady analytiků. Tyto odhady jsou však mnohdy chybné, přesto vytvářejí důležitou základnu, o níž se mohou hráči na akciových trzích opřít. Složitým úkolem pro analytiky akcií je odhalit ekonomické šoky a jejich vliv na ziskovost firem, nejmenších chyb se analytici pravděpodobně dopustí tehdy, když ekonomika a tedy i zisky společností rostou stabilním tempem,“ vysvětluje ČEKIA s odvoláním na zprávu od McKinsey & Co. z letošního roku.

Podle ní realizované zisky byly vyšší pouze v období 2005 a 2006, kdy analytici zvolili konzervativnější odhady po splasknutí technologické bubliny, avšak ekonomika se dokázala poměrně rychle nastartovat.

Podle ní realizované zisky byly vyšší pouze v období 2005 a 2006, kdy analytici zvolili konzervativnější odhady po splasknutí technologické bubliny, avšak ekonomika se dokázala poměrně rychle nastartovat.

„Dalo by se říci, že tyto odhady následují zpožděně trend, což bylo patrné i během finanční krize 2007-2009, kdy byly odhady nejdříve nastaveny na ekonomický růst a silné inflační prostředí a analytici nedokázaly rychle odhalit zpomalení a velký propad zisků,“ konstatuje McKinsey & Co.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám