Hlavní obsah

Investice do Česka se propadly o 42 procent, mírné zlepšení snad letos

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika loni přilákala přímé zahraniční investice za bezmála 52 miliard korun, co do objemu investic tak byla 57. nejúspěšnější zemí světa. Ve srovnání s rokem 2008 se tak zahraniční investice do ČR propadly o 42 procent. Oproti jiným ekonomicky vyspělým zemím světa je to však o dvě procenta lepší výsledek.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

České firmy naopak do zahraničí investovaly 25,5 miliardy, což z nich dělá 47. nejaktivnější investory. Vyplývá to ze zprávy Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD).

Celosvětové přímé zahraniční investice poklesly v roce 2008 o 16 procent, vloni pak dokonce o 37 procent. Velmi opatrnou změnu k lepšímu by měl podle UNCTAD po dvou letech propadu přinést až letošní rok. Ve srovnání s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky – svými největšími konkurenty v lákání přímých zahraničních investic – si ovšem Česko podle agentury CzechInvest vede dobře.

Maďarsko skončilo podle UNCTAD v pořadí nejúspěšnějších zemí světa až na posledním 206. místě, Slovensko bylo jen o čtyři příčky lepší. Naproti tomu Polsko se v pořadí nejúspěšnějších zemí světa umístilo na 27. místě.

Globální investice se propadly o polovinu

Celkový objem přímých zahraničních investic dosáhl v roce 2009 hodnoty 1,1 biliónu amerických dolarů – tedy poloviny toho, co v roce 2007. UNCTAD předpovídá, že globální investice dosáhnou 1,2 biliónů dolarů.

V roce 2011 to bude 1,3 až 1,5 triliónu, návrat k předkrizovým hodnotám by mohl přinést až rok 2012, kdy UNCTAD očekává investice dosahující až dvou biliónů dolarů.

Přes všeobecný pokles investic se ČR objevila na seznamu 108 největších světových fúzí a akvizic roku 2009 s rozhodnutím francouzské farmaceutické společnosti Sanofi-Aventis převzít českou Zentivu. Obchod v hodnotě dvou miliard dolarů byl podle UNCTAD 50. největší fúzí a akvizicí uplynulého roku.

Letošní zpráva o světových investicích se tematicky zaměřila na investice do projektů s nízkými emisemi CO2. V oblasti energetiky pak UNCTAD zmiňuje příklad projektu české společnosti ČEZ na stavbu obří větrné elektrárny v Rumunsku v hodnotě přes 1,6 miliard dolarů.

Východní vítr

Opatrné oživení světového hospodářství aktuálně táhnou podle UNCTAD především rozvíjející se ekonomiky. Ty poprvé v historii přilákaly bezmála 50 procent světových přímých zahraničních investic.

I když i tyto země zasáhl po šesti letech nepřetržitého růstu propad přímých zahraničních investic, zpomalení o 27 procent bylo výrazně nižší než u rozvinutých ekonomik. Mezi šesti největšími příjemci zahraničních investic tak jsou tři země z kategorie rozvíjející se a transitivních ekonomik – Čína, Hongkong a Rusko.

Největší investoři

V investicích do zahraničí zůstávají dlouhodobě na vrcholu USA následované Francií. Pro rok 2009 si třetí a čtvrtou příčku prohodilo Německo s Japonskem. Další tři pozice ovšem už patří Hongkongu, Číně a Rusku. Indie zůstala těsně za nejlepší dvacítkou největších investorů do zahraničí na 21. pozici.

Podle UNCTAD tak neustále roste význam rozvíjející se a transitivních ekonomik nejen jako destinace pro zahraniční investice, ale především i jako jejich zdroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám