Hlavní obsah

Jaký domácí internet je teď cenově nejvýhodnější

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny připojení k rychlému internetu v domácnosti jsou každým rokem o něco nižší, navíc rychlost připojení roste. Letos tak můžete pořídit připojení s rychlostí 10 megabitů za sekundu již za 247 korun, byť jen v akci na půl roku. I poté však za tuto více než dostačující rychlost budete platit méně než 500 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Lze říci, že za pětistovku měsíčně pořídíte již velmi rychlé připojení. Platí tak, že na rozdíl od minulých let příliš neklesají měsíční poplatky, ale za stejnou cenu se můžete proti minulosti připojit výrazně vyšší rychlostí.

Pro ty, kteří vyžadují skutečně velmi vysoké rychlosti, je k dispozici připojení ještě desetkrát rychlejší, jeho standardní cena se pohybuje kolem 1000 Kč.

I při připojení kolem 8–10 megabitů za sekundu můžete stáhnout písničku ve formátu mp3 během pár sekund, epizodu seriálu za přibližně 6 minut a film v obstojné kvalitě za přibližně 15 minut. To vše ovšem za předpokladu, že se rychlost připojení pohybuje kolem maxim uváděných poskytovatelem.

Nejlevnější je kabel

Nejvíce ušetří ti, kteří mají možnost pořídit si kabelový internet. Noví zákazníci společnosti UPC mohou při objednání služby přes internetové stránky společnosti ušetřit na 4 až 6 měsíců polovinu standardní ceny.

Za základní připojení o dostatečné rychlosti 10 megabitů za sekundu se platí půl roku 247 Kč, potom 494 Kč. Připojení s rychlostí 25 megabitů za sekundu vyjde půl roku na 300 Kč, poté na 599 Kč měsíčně. Ještě dvakrát rychlejší připojení přijde první čtyři měsíce na 400 korun, poté na 799 Kč měsíčně.

Výhodou je to, že u UPC uzavíráte smlouvu na 12 měsíců, jiní operátoři požadují úvazek až na dvojnásobně delší dobu. Další výhodou je rychlost uploadu, tedy rychlost, jakou můžete odesílat data z počítače. Ta je totiž už než u konkurence a s dražšími programy dále výrazně roste.

Nevýhodou je, že přístup ke kabelovému internetu má jen omezený počet domácností, jedná se zejména o lidi ve větších městech.

Za 299 Kč měsíčně lze pořídit balíček UPC Internet 1M DTV Starter, kde získáte v připojení o rychlosti 1 megabit a 30 televizních programů. Toto připojení je však v současnosti vhodné jen pro ty, kteří buď chtějí ušetřit každou korunu, neboť jej lze použít jen pro prohlížení internetu, protože na stahování obrázků, hudby či videa je pomalé.

ADSL bez plateb za pevnou linku

Firmy poskytující připojení přes telefonní přípojku pomocí technologie ADSL již naštěstí umožňují přístup k internetu bez nutnosti platit zároveň paušál za telefonní služby na pevné lince. Ty totiž využívá stále méně lidí, pro něž je výhodnější používat pouze mobil.

Pro ty, kteří nemají přístup ke kabelovému internetu, je totiž nejlepší možností, jak se dostat k internetu, právě pevná linka.  Navíc pokud pevnou linku nemáte, je možnost nechat si ji kvůli internetu doma zřídit, a to lze učinit až na malé výjimky téměř všude. Nevýhodou může být, že rychlost připojení přes ADSL klesá se vzdáleností vaší přípojky od nejbližší ústředny.

Rychlosti, kterou uvádějí operátoři jako maximální, tak při větší vzdálenosti od ústředny nemůžete dosáhnout. To u kabelových přípojek neplatí.  Největší poskytovatel pevných linek, Telefónica O2, tak nyní nabízí tři možnosti připojení bez paušálů za telefon.

Do poloviny srpna můžete získat připojení o rychlosti 2, 8 a 16 megabitů za cenu 400 korun, a to na dobu 12 měsíců. To je velmi výhodná nabídka, ovšem je třeba počítat s tím, že potom jsou ceny výrazně vyšší než u připojení od UPC.

Výhodné je tak pořídit si nejrychlejší 16megabitové připojení a po roce tuto službu zrušit a objednat si pomalejší, ale cenově výhodnější program.

Možnost připojení přes ADSL nabízí nyní i T-Mobile. Sice v současnosti nenabízí žádné slevové akce, ale ceny T-Mobile jsou o něco nižší než standardní ceny Telefóniky O2 i dalších konkurentů.

Výhodné balíčky

Pokud hodláte kabelovou nebo telefonní přípojku využít nejen pro připojení k internetu, ale také k telefonování nebo příjmu televizního signálu, nabízejí operátoři množství balíčků, kde můžete za dvě nebo tři služby v rámci balíčku dosti ušetřit. Třeba u Telefóniky O2 je telefonní služba O2 Standard, která normálně vyjde na 407 Kč měsíčně, jen za 99 Kč.

Podobně T-Mobile nabízí při využití pevné linky k telefonování službu Internet ADSL Standard o více než 200 korun levněji než při využití pevné linky pouze pro internet.

Je ale třeba počítat například s tím, že u připojení přes ADSL se při současném připojení k internetu a sledování televize rychlost internetu zpomalí.

Bez limitů

Na rozdíl od mobilního připojení k internetu neuplatňují poskytovatelé u pevného připojení limity objemu stažených dat tak, jak tomu ještě nedávno bylo. Nemusíte se tedy obávat, že vám při častém stahování velkých objemů dat operátor dočasně výrazně sníží rychlost připojení.

Modem koupit, či pronajmout?

Při pořízení služby je důležité rozhodnout se, zda vám bude stačit klasický modem, k němuž připojíte počítač kabelem, nebo modem s WiFi routerem. Ten umožňuje bezdrátové připojení.

U starších stolních počítačů byste WiFi hledali jen těžko a neobejdete se bez dokoupení WiFi modulu. Může tak být výhodnější vystačit s obyčejným modemem a připojit se kabelem.

Většina notebooků však WiFi podporuje a možnost používat počítač bez omezení po celém bytě či domě je skutečně lákavá. UPC nabízí modem s WiFi routerem za 61 korun měsíčně, tedy za přibližně 730 korun ročně.

Přitom kvalitní WiFi router můžete sehnat již kolem 1000 korun. V tomto případě se tedy vyplatí koupit si vlastní router.

Telefónica O2 nabízí ke svému ADSL internetu WiFi modem za 990 Kč, u T-Mobile si můžete koupit WiFi modem, jehož cena se odvíjí od pravidelné měsíční útraty. Už při měsíční útratě nad 500 korun máte možnost modem koupit za 1 korunu.

Aktivace služby stojí u většiny poskytovatelů symbolickou 1 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám